Домашні пологи як воно організовано?
Відправлено 25 вересень 2008 - 18:04
Особисте ставлення до домашніх пологів, порівняння домашніх пологів та пологів у медичних закладах у темі
Які пологи краще?
Сьогодні в одній з тем мова зайшла про домашні пологи. Звісно чи наважуватися на такий крок чи ні кожен вирішить для себе, давайте поговоримо як відбуваються заплановані домашні пологи з точки зору організації.
Цікаво, хто приймає такі пологи: особа зі спеціальною освітою; особа, котра не має такої освіти, але надає допомогу в пологах; родичі, чи запрошуються лікарі?
Які дії рекомендуються породіллям у екстренному випадку і хто вирішує наскільки загрозлива ситуація? Чи готується наперед карета швидкої допомоги? Чи наперед домовляються в пологовому?
Як потім реєструється дитинка? Читала, що плаценту (дитяче місце) потрібно везти на спеціальне обстеження. Це так? Де таке обстеження проводять?
Чи проходять жінки потім огляд у гінеколога?
Приблизно так. Я навіть подумала, що уявлення про ідеальні домашні пологи у кожного свої. Розкажіть як воно дійсно, насправді організовується, і як би ви хотіли, щоб організовувалося.
Відео домашніх пологів від Ясної
Відправлено 25 вересень 2008 - 18:42
Якщо я би наважилась на такі пологи, то хотіла би щоб в мене їх приймала лікарка і то хороша, людині без відповідної освіти довірилась би хіба що в екстренному випадку ( народжую на вулиці тощо). Але лікарка пологи скоріше всього вдома приймати не буде тому що по-перше на Україні це незаконно і можна за такі дії понести відповідальність, а по-друге, навряд чи хтось прийматиме з лікарів пологи коли під руками практично нічого немає (апаратура, інші спеціалісти тощо)
Не думаю що швидка стоятиме кілька годин під будинком, їх в нашому місті не так багато, на відміну від хворих, хоча гроші то велика сила...Але то будуть і справді ГРОШІ!
Реєстрацією дітей я цікавилась, оскільки для мене це актуально, схватки в мене в попередніх пологах були непомітні для мене, що зрозуміти що й до чого я можу вже в процесі потуг і може випасти родити по старинці-"одна в полі". Отже,на руках бажано мати обмінну карту, і в дитячій поліклініці мають надати довідку для реєстрації дитини
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
08.08.2006 N 545
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 жовтня 2006 р.
за N 1151/13025
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення та видачі медичної
довідки про перебування дитини
під наглядом лікувального закладу
(форма N 103-1/о)
Інструкція обов'язкова для всіх лікувально-профілактичних
закладів незалежно від відомчої підпорядкованості та форм
власності.
1. Загальні положення
1.1. Для забезпечення реєстрації в органах реєстрації актів
цивільного стану народження дитини, яка народилася поза
лікувальним закладом, а також для забезпечення реєстрації
народження дитини після закінчення 1 року з дня народження і до
досягнення нею 16 років (у разі якщо дитина перебувала під
наглядом медичного закладу) заклад охорони здоров'я видає "Медичну
довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу",
форма N 103-1/о (далі - медична довідка).
1.2. Медична довідка видається будь-кому з батьків або іншим
особам, які провадитимуть реєстрацію дитини, закладом охорони
здоров'я, на обліку якого перебував новонароджений.
1.3. При багатоплідних пологах медична довідка заповнюється
на кожну дитину окремо.
1.4. Перший примірник медичної довідки про перебування дитини
під наглядом лікувального закладу видається будь-кому з батьків
або іншим особам, які будуть провадити реєстрацію дитини, другий
примірник залишається в закладі охорони здоров'я.
У разі смерті дитини, яка народилася поза лікувальним
закладом, у період 0-6 діб після народження заповнюються медична
довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу -
форма N 103-1/о та свідоцтво про перинатальну смерть - форма
N 106-2/о. У разі мертвонародження медична довідка не
заповнюється, судово-медичний експерт заповнює лікарське свідоцтво
про перинатальну смерть - форма N 106-2/о.
1.5. Головний лікар (керівник) закладу охорони здоров'я
забезпечує контроль за правильним заповненням і своєчасну видачу
медичних довідок.
1.6. У разі втрати медичної довідки видається нова медична
довідка з поміткою "дублікат". Дублікат медичної довідки видається
на підставі письмової заяви особи, яка отримала оригінал, або
іншої особи, яка провадитиме реєстрацію дитини. Дублікат
заповнюється в двох примірниках, номери яких мають бути
ідентичними. Другий примірник дубліката та заява про його
отримання залишаються в закладі охорони здоров'я.
2. Порядок заповнення медичної довідки
про перебування дитини під наглядом
лікувального закладу
2.1. Бланки медичних довідок брошуруються і у вигляді книги
зберігаються у головного лікаря (керівника) закладу охорони
здоров'я або його заступника.
2.2. При заповненні довідки підпорядкування медичного закладу
зазначається у відповідності до відомчої підпорядкованості.
2.3. Медична довідка заповнюється у 2-х примірниках формату
А5 кульковою ручкою розбірливим почерком, запис в обох примірниках
медичної довідки має бути ідентичним.
2.4. У верхньому кутку штампа обов'язково проставляється
ідентифікаційний код ЄДРПОУ закладу охорони здоров'я.
2.5. Медичні довідки нумеруються шляхом зазначення
порядкового номера довідки. Номери на обох примірниках довідки
мають бути ідентичними.
2.6. Неправильно заповнені примірники медичних довідок
закреслюються і залишаються в закладі охорони здоров'я. Робиться
запис "анульовано".
2.7. Медична довідка заповнюється лікарем, під наглядом якого
перебуває дитина (новонароджений), засвідчується підписом
керівника даного лікувального закладу. Особа, яка заповнює медичну
довідку, записує паспортні дані матері дитини та місце її
проживання за паспортом, зі слів матері, дату народження (рік,
місяць, число), стать дитини. Відомості про дитину заповнюються на
підставі "Історії розвитку дитини" (форма N 112/о), дані щодо
матері заповнюються з "Індивідуальної карти вагітної і породіллі"
(форма N 111/о), ці форми затверджені наказом МОЗ України від
27.12.99 N 302 ( v0302282-99 ) "Про затвердження форм облікової
статистичної документації, що використовується в поліклініках
(амбулаторіях)" (зі змінами), або на підставі "Обмінної карти
пологового будинку, пологового відділення лікарні"
(форма N 113/о, яка затверджена наказом МОЗ України
від 13.02.2006 N 67 "Про затвердження форм первинної
облікової документації в закладах, що надають медичну допомогу
вагітним, роділлям та породіллям, та інструкції щодо їх
заповнення".
2.8. У медичній довідці записуються прізвище, ім'я, по
батькові лікаря, який видав медичну довідку, керівника закладу та
одержувача, які завіряються особистим підписом кожного.
2.9. Запис про видачу медичної довідки про перебування дитини
під наглядом лікувального закладу із зазначенням її номера та дати
видачі повинен бути зроблений в "Історії розвитку дитини" (форма
N 112/о), яка затверджена наказом МОЗ України від 27.12.99 N 302
( v0302282-99 ).
2.10. Своїм підписом на бланку медичної довідки мати дає
згоду на використання інформації щодо її медичних даних. У разі її
відмови пункти 6,7 не заповнюються. На бланку робиться відмітка
"не згодна".
2.11. При отриманні довідки проставляється дата її видачі.
Довідка засвідчується круглою печаткою закладу.
Начальник Центру медичної
А ось власне формуляр самої довідки
Назва міністерства, іншого центрально- МЕДИЧНА ДОКУМЕНТАЦІЯ
го органу виконавчої влади, органу -------------------------
місцевого самоврядування, у сфері Форма первинної облікової
управління якого перебуває заклад _________________ документації
__________________________________________________ N 103-1/о
Найменування та місцезнаходження
закладу, відповідальні особи якого ЗАТВЕРДЖЕНО
заповнили повідомлення _________________________ Наказ МОЗ України
_________________________________________________ 08.08.2006 N 545
Ідентифікаційний код ЄДРПОУ
------------------------------------
|| || || || || || || || ||
------------------------------------
(видається для реєстрації в органах
реєстрації актів цивільного стану)
Дата видачі "____" _______________ 20____р.
1. Прізвище, ім'я, по батькові матері новонародженого _______
5. Вага ___________________ при взятті на облік, довжина тіла
живої дитини ______, мертвонародженням _____, мимовільним викиднем
________, штучним абортом ________
8. Місце проживання матері (адреса): держава _______________,
республіка, область ______________, район _______________________,
населений пункт _________________________________________________,
вулиця ___________________, буд. N ________________, кв. N _______
9. Місцезнаходження жіночої консультації, у якій жінка перебувала під наглядом
(прізвище, ім'я, по батькові матері) (підпис)
Підпис лікаря _____________________________ __________
(прізвище, ім'я, по батькові) (підпис)
Підпис керівника закладу ___________________________ ________
(прізвище, ім'я, по батькові) (підпис)
Підпис одержувача довідки __________________ М.П. ________
(прізвище, ім'я, (підпис)
по батькові)
- Медична довідка видається у разі народження дитини вдома чи
іншому місці без надання медичної допомоги.
Начальник Центру медичної
статистики МОЗ України М.В.Голубчиков
На рахунок плаценти я не знаю, при реєстрації ще читала потрібні двоє чи один свідок, на рахунок огляду в гінеколога теж нічого не зможу сказати, але мудра жінка в такому випадку мала би і так це зробити...
Для мене ідеальними будуть пологи в яких мені не ЗАВАЖАТИМУТЬ народжувати природньо, а де це буде в принципі неважливо...
Відправлено 25 вересень 2008 - 19:03
тема, на котру ви дали посилання про те, які пологи кращі.
я ж зазначила, що створена тема призначена обговоренню організації домашніх пологів, а не суперечкам де краще. скажімо так це гіпотетична тема, але думаю інформація пригодиться тим, у кого екстренна ситуація, або хто дійсно всерйоз задумується про домашні пологи.
МанунА,
я й не знала, що не законно!
дякую за інструкції.
Відправлено 25 вересень 2008 - 20:44
Пологи в мене приймала акушерка, з якою народжувала моїх молодших брата і сестру моя мама, так що я знала її давно (з 99 року) і стосунки з нею встигли скластися доволі добрі. В неї самої шестеро діточок, в пологовому будинку вона народжувала тільки першу - а інших народжувала вдома сама вже. Наскільки мені відомо, її друга дитина - перша в нашому місті, що народилася в домашніх умовах. Було це десь в році 95-му, так що акушерського досвіду в неї вже більше 10 років. Про її освіту якось ніколи не питала її - просто дуже багато було знайомих, які в неї народжували і добре про неї відзивалась. Зараз спитала у мами - виявилось, що акушеркою (чи як тоді називали - повитухою) була її бабуся, тож досвід вона від неї переймала. Починала, здається без медичної освіти, але зараз таку має, плюс ще має освіту реабілітолога.
Стосовно запрошення родичів на пологи - як казала мені акушерка, зайвих людей на пологах не буває. Якщо якимось чином з"являється хтось незапланований (двоюрідна сестра тощо), то це буде тільки на краще - значить, людина якось допоможе. І якщо навпаки, хтось із запланованих не зможе - це теж на краще. Лікаря не запрошували.
Ступінь важкості ситуації оцінює сама акушерка. Деяких жінок вона відмовлялась брати на початку - якщо ситуація дуже серйозна і без лікарів ніяк, але таких було за весь час всього декілька. Декому одразу після пологів рекомендовала дитину показувати лікарям - це якщо проблеми були, і знову ж таки, нечасто таке траплялось. В пологовому будинку ми не домовлялись. Тим паче що зараз такі умови, що ризикни тільки сказати у ЖК, що народжуватимеш вдома - так тебе в спокої не залишать. Можуть одразу сказати що документів не видадуть і т.д., способів у них купа, байдуже, що половина незаконні
Карети швидкої допомоги теж не було - на ускладнення ми не розраховували, то їх і не було
Реєстрація дитини була більш "безболісною", ніж я собі уявляла. Потрібна була справка від гінеколога (ми викликали лікаря з ЖК, правда не того, у якого я на обліку була - його в той день не було). Прийшов цей лікар, оглянув мене, виписав бумажку (ще не довідку). Потім з тією бумажкою мама бігала в ЖК, ловила завідуючого - він підписав довідку, яку виписав мій дільничий гінеколог. З цією довідкою пішли в поліклініку до завідувачки їхньої, вона виписала довідку. З цією довідкою пішли в РАГС районний, все як завжди тільки з тією різницею, що треба було дві заяви від "свідків" - щоб засвідчили що дитина дійсно моя. Заяви ці писали мої батьки.
Плаценту нікуди везти не треба. Тільки коли приходив гінеколог - попросив на неї поглянути. Я чула, що в Одесі був випадок коли жіночка викрала дитину і видавала за свою. Тому всі ці лікарі тепер лякані ворони - кущів бояться, так що й прискіпуються трохи більше до всього. А так в принципі - нічого надважкого, було б бажання
Відправлено 25 вересень 2008 - 20:52
Відправлено 25 вересень 2008 - 21:12
Відправлено 25 вересень 2008 - 23:56
А еще пока сегодня искала информацию о вреде флюорографии при ГВ попала на рассказ мамы,которая рожала дома,а потом не могла к ребенку в больницу попасть пока не сделала флюорографию. Ребенка, правда спасли, но зачем такой риск...
Плаценту по уму бы сдавать на гистологию не мешало бы,по крайней мере в роддомах сдают.
Відправлено 28 вересень 2008 - 17:43
А ще хочу задати зустрічне питання. Може, хтось підкаже, куди дівають плаценту, коли жінка народжує в пологовому будинку? Чула, що на Заході її за бажанням жінки або віддають їй, або викупають за величенькі гроші? Кілька здогадок у мене є (генна інженерія, вакцинний бізнес), але хотілося б знати, як воно насправді =)
Відправлено 28 вересень 2008 - 17:53
jane (28.9.2008, 18:43) писав:
Цікаво...... На Україні навіть не згадуюь про ту плаценту жінці після пологів........
Відправлено 28 вересень 2008 - 18:31
думаю знищують. якщо поруч є великі медичні центри, то можливо їде на дослідження.
хіба жінка попросить, щоб віддали їй.
у нас, принаймі в переліку запитань про плаценту нічого не було. було про обряди (типу чи не хочемо ми поскакати з бубном коло дитини відразу після народження), було про режим годування, про обрізання і всяке таке.
Відправлено 28 вересень 2008 - 20:48
Не знаю, в яку суму обходяться послуги пологового будинку, але мені здається, що вартість плаценти могла б її повністю покрити. По-перше, генетичний матеріал. Віруси, які потім входять до складу вакцин, розмножуються на клітинах абортованих людських зародків, про плаценту не знаю.. А скільки є всяких кремов, масок тощо з надписом "плацент-формула"?
З іншого боку, читала щойно в журналі про перший кріобанк в Україні, який пропонує збирати і зберігати кров з пуповини дитини - як дуже цінний матеріал, на основі якого в майбутньому можна буде розробити унікальні ліки для неї. А за кордоном в таких банках зберігають плаценту - щоб потім, раптом що, можна було виростити з плаценти клітини для пересадки.
А ще чула, що в деяких культурах її їдять, брррррр............
Цікаво, заморожувати навчились, а розморожувати - ні. А гроші за це вже беруть =)
Але ж і косметичні компанії мають тканини плаценти десь брати.. Це якщо їхні препарати дійсно такі клітини містять.
Відправлено 29 вересень 2008 - 00:33
jane (28.9.2008, 22:00) писав:
Але ж і косметичні компанії мають тканини плаценти десь брати.. Це якщо їхні препарати дійсно такі клітини містять.
Це Ви добре сказали, "якщо ....містить", бо котрась зі знайомих фармацевток якось мені казала, що офіційно в Украхні здається чи не зареєстровано жодного косметичного препарату ( чи якийсь один) на основі цієї плацент-інженерії. А більшість препаратів на ринку, або нелегальні, або брешуть про "плацент". В нас плаценту беруть з дозволу жінки на лікарські, косметичні препарати, або спалюють, мої сестрі в Україні її віддали додому і сказали закопати в саду (сестра так і зробила). Але якщо у людини не власний будинок, то де її закопати тоді?
Відправлено 26 жовтень 2008 - 17:25
Цитата
Місце народження дитини, за бажанням батьків, може бути зазначене фактичне місце народження. Воно підтверджується документом, що посвідчує факт народження або місце проживання батьків. Якщо батьки дитини не перебувають у шлюбі, то народження дитини може бути зареєстроване за місцем проживання особи, яка визнає себе батьком дитини. Із заявою про реєстрацію народження ця особа одночасно подає заяву про визнання батьківства.
Для реєстрації народження дитини необхідні такі документи:
медичне свідоцтво про народження дитини форми № 103/о-95. У виняткових випадках, у разі народження дитини вдома чи в іншому місці без надання медичної допомоги, факт і час її народження підтверджується підписами двох свідків, присутніх при пологах, а також медичною довідкою про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форми № 103/10-96);
паспорти, що посвідчують особи батьків;
свідоцтво про шлюб.
Відповідно до вимог статті 144 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану. Невиконання цього обов’язку є підставою для покладання на батьків дитини відповідальності, встановленої законом.
Регистрировать ребёнка рождённого в домашних условиях на Украине довольно просто. Здесь требуется только одна медицинская справка зачастую напечатанная на принтере дома, если таковой не окажется в детской поликлинике, заполняемая со слов матери ребёнка педиатром детской поликлиники. Обменная карта, выдаваемая в женской консультации не требуется.
Медицинскую справку (форма № 103/10-96) можно скачать здесь.
Кроме того, инструкцию по заполнению этой медицинской справки можно скачать здесь.
После того как у нас отпала пуповинка и ранка на пупке зажила мы в первый раз вызвали по телефону педиатров из детской поликлиники. Их как обычно пришло двое. Оъяснив им, что мы рожали дома, мы предложили им осмотреть нашего ребёнка, предварительно сказав, чтобы они не трогали гениталии и родничок ребёнка. Они не возражали. Послушали пульс и внешне осмотрели ребёнка. Всё было в норме. После чего они ушли, сказав мне, как отцу ребёнка завтра прийти в детскую поликлинику с распечатанной медицинской справкой, и они её заполнят.
Пол, вес и рост ребёнка они заполнили со слов матери, когда приходили к нам в первый раз, поэтому мне осталось это всё подтвердить на следующий день. В графе о постановке на учёт в ЖК был поставлен прочерк. Это тоже вполне понятно, хотя мы и стояли на учёте, но негласные инструкции в ЖК требуют чтобы сотрудники ЖК всеми возможными средствами не допускали домашние роды. И в детской поликлинике решили их не подставлять. Я не возражал.
Справка была в кратчайшие сроки заполнена. На ней были поставлены все необходимые подписи и печати. Это заняло где-то около 1 часа. Препятствий никаких не было. От дальнейшего патронажа мы отказались. Педиатры не препятствовали нам в этом, учитывая наши знания по уходу за ребёнком.
Далее с этой справкой я направился в ЗАГС для получения свидетельства о рождении ребёнка, предварительно прихватив с собой второго свидетеля родов: мою мать, ставшую уже бабушкой. Здесь тоже не было проблем, и я получил необходимое свидетельство в течении 1 часа.
В результате мы имели свидетельство о рождении ребёнка на 12 день после домашних родов, и заняла такая регистрация 2 дня.
Відправлено 17 травень 2009 - 13:45
Рада зустріти вас на форумі. Ми теж народжували з цією повитухою. Зараз мій чоловік робить їй сайт, і у людей буде можливість знайти її в мережі.
Користувач подумав і додав через 2 хв.:
З реєстрацією у нас особливих проблем не було. Нам сказали зразу, що йти до лікарів треба чоловікові, вони їх бояться більше. Мого дійсно злякалися, так що я навіть не помітила, коли моя лялечка стала громадянином України.
Відправлено 28 травень 2009 - 10:27
Ми теж народили двох синочків вдома. Народжували з акушеркою, яка на зараз має 5 діточок, трьох з яких народила сама вдома з чоловіком.
І старший і молодший наші синочки народились прекрасно. Зареєструвались ми дуже просто: взяли довідку в поліклініці, принесли її до РАГСу. Перший раз(в 2003 році) свідками були моя мама і наш коханий таточко, а в 2008 році, коли прийшли реєструвати молодшого синочка, сказали, що тепер батько свідком бути не може (напевно, це особиста примха, або негласний приказ), тому ми викликали майбутню Хрестну маму нашого малюка, яка буквально через 15-20 хвилин під'їхала з чоловіком дло нас і ще через 15 хвилин ми мали на руках свідоцтво про народження нашої дитинки.
Плаценту старшого завернули в сорочку тата і закопали під молодим дубом в лісі материнською стороною до землі, пуповинку замотали по годинниковій стрілці. Атепер в нас є своя земельна ділянка, тому плаценту молодшого таким самим чином закопали на ній, а зверху посадили кущ смородини, буде їсти з неї ягідки і набиратись позитивної енергії і сили.
Здорових вам діточок, народжених природньо і щасливо!
Відправлено 28 травень 2009 - 11:07
Я готувала для неї мішечок із вишитим Деревом Роду.
Sonechko, jane,
А чи не попросити адмінів створити для нас окремий під форум? Нас тут не так і мало. Була б змога ділитися досвідом, матеріалами.
Відправлено 02 червень 2009 - 09:31
Тут можна почитати відгуки тих, хто народжував вдома
http://www.malecha.o...hp?showforum=21
А тут я виклала невеличкий відеосюжет про свої пологи. Робили ми його на міжнародний з"їзд повитух, що проходив цього року у Франції.
Наша повитуха була там єдина із України.
http://www.malecha.org.ua/forum/index.php?...=4842&st=20
Відправлено 04 вересень 2009 - 10:01

Допомога

-