Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: система флайледі або реактивні домогосподарки - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 9 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

система флайледі або реактивні домогосподарки Як сумістити догляд дитини і домашнє господарство Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Ксюша 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 07 серпень 2007 - 13:27

Всім мамам мабуть хочеться щоб перебуваючи в дикретній відпустці по догляду за дитиною вона встигала і за дитиною подивитися, і щоб вдома було все гаразд(і смачно приготувати, і прибрати, і дитині час приділити, і чоловіку також). Я чесно кажучи довго не могла увійти в цю колію коли народила першу дитину. Я або не встигала приготувати, або попрасувати, або за домашніми клопотами сама ходила голодна цілий день. Скільки раз я намагалась планувати свій день і нічого не виходило, завжди щось ставало на заваді ( або просиналась дитина :15_5_2v: і нічого зробити вже не можна було, або починаючи одну роботу не мала сили робити іншу). З часом я навчилась розподіляти свою роботу правильно, тобто я встигала подивитись і за дитиною і похазяйнувати вдома. Я встановила собі так званий "графік" по якому я працювала, і коли відпочивала. Я вставала о 6-тій годині ранку і готувала їсти на цілий день. Коли зранку вставала і дитина, і чоловік сніданок був уже готовий, а відповідно і обід, і вечеря. Все потрібно було тільки нагріти в мікрохвильовці. На протязі дня я займалась дитиною - гуляла,гралась з доцьою, і відпочивала разом з доцьою (приблизно 1 - 1,5 год. в день).Коли чоловік приходив з роботи вечеря також була готова. Ввечері чоловік допомагав мені доглядати дитину і я могла прасувати,прибирати тобто займатись по господарству. Звичайно були такі моменти коли дитина була хвора, то все йде шкереберть.Але у мене було надійна опора - мій чоловік.Якщо я щось не встигала робити, то він мені у цьому допомагав. :D На даний момент у мене дві донечки, одній 4 роки, другій 4 місяці. Я також намагаюсь притримуватися такого графіку,хоч з двома дітьми трошки складніше. :36_1_11: Але я все встигаю робити і не перевтомлююсь. Напишіть як плануєте свій день Ви ?Адже завжди хочеться щоб була ПОГОДА у власному домі ! :wub:
  • 6
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ясочка 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 16 серпень 2007 - 17:32

А як ви ставитеся до системи флай-леді? Я почерпнула для себе багато корисного саме звідти, хоч і не дотримуюся усього рекомендованого нею
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Віллі Вонка 

• Душа Малечі, Патріот року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Адміністратор

Відправлено 17 серпень 2007 - 08:25

Перегляд повідомленняясочка (16.8.2007, 18:32) писав:

А як ви ставитеся до системи флай-леді? Я почерпнула для себе багато корисного саме звідти, хоч і не дотримуюся усього рекомендованого нею

А що це за система? Можете розповісти? :child_ 06:
My Signature
Компанія Google дала мені більше, ніж школа та університет.
Не бійся ворогів - у гіршому випадку вони можуть тебе вбити. Не бійся друзів - у гіршому випадку вони можуть тебе зрадити. Бійся байдужих - вони не вбивають і не зраджують, але тільки з їхньої мовчазної згоди існують на землі зрада і вбивство.
  • 1
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 серпень 2007 - 15:35

Є спеціальний сайт fly.ru, там можна детально прочитати і про систему, і просто люди діляться досвідом, як оптимізувати домашні клопоти. Але колись з якогось форуму я скопіювала розповідь однієї з прихильниць системи, свого роду конспект. Я його зараз викладу, нічого не змінюючи, так, як він у мене записаний. Якщо потрібні будуть якісь пояснення - питайте (або дивіться на сайті :p )
Предлагается в день делать по одному новому пункту. Сегодня - номер один, завтра - номер один и номер два, после завтра - номер три и обязательно номер один и два. И так далее. В день - по одному новому начинанию. Каждый месяц/неделю - новая полезная привычка. Если делать все сразу, легко можно сорваться и залениться.

1. Выберите объект, который у вас постоянно грязный и портит грязью настроение. У Флайледи это - раковина. Каждый вечер она протирает ее и каждое утро. В итоге раковина сияет и повышает настроение. Я же настаиваю на том, что это не обязательно должна быть раковина - унитаз тоже пойдет. Но раковина для нас, не имеющих посудомойки, имеет скрытый смысл. Посуда внутри. Это и утренняя, и вечерняя рутина.

2. Как только проснулись и приняли душ - оденьтесь. Оденьтесь в красивую удобную одежду, уложите волосы и сделайте что-либо с лицом. А так же наденьте домашнюю обувь. Флайледи предлагает обязательно обувь на шнурках - но это для тех, кто любит полежать на диванчике. Я вот не лежу, а сижу, поэтому мне без разницы, что кеды, что удобные туфельки. Это утренняя рутина.

3. Две минуты на хот-споты! Что это такое. В каждой квартире есть места, где постоянно что-то собирается; у меня это зеркало в прихожей, куда я все вываливаю, придя домой, журнальный столик итд. Вот эти места - и есть горячие точки, хот-споты. Предполагается, что каждый день вы должны их разбирать, НО недолго. Две минуты. Не разобрали - завтра еще будете разбирать. Можно и утром, и вечером.

4. Перед сном приготовьте одежду на завтра. Ну, если вы надеваете одну и ту же одежду. У меня иногда бывает, что у мужа нет глаженых рубашек - вот, по флайледи я должна погладить рубашку перед сном. Это вечерняя рутина.

5. Начните свой Контрольный Журнал (КЖ). Сегодня напишите в нем свои рутины (то, что обязательно надо сделать утром и вечером).

6. Пять минут на пользу дела! В течение 5 минут "спасайте" свой дом, убираясь в любой комнате.

7. Размусоривание. Возьмите мусорный мешок и за пять минут выкиньте весь мусор и вообще все ненужное. Что успеете. Позже, когда дом будет размусорен, достаточно повторять раз в неделю.

8. Флайледи предлагает удалить письма от нее (для тех кто в рассылке). Я предлагаю пять минут поразбирать эл. ящик вообще.

9. В течении 15 минут поделайте одно из заданий Келли (ежедневно публикуются на главном сайте и в ЖЖ). Нууу, неодназначная штука. С одной стороны, там такие странные задания - типа смахните паутину или подметите крыльцо. А у меня нет ни паутины, ни крыльца. С другой стороны, там иногда попадаются вещи, про которые сама и не вспомнишь, а зря. Например, протереть стены или заглянуть под ванну.

10. Заправьте кровать! Если в ней нет мужа, то сразу, как только встали. Благодаря этой привычке мне не надо пылесосить постель - от кошкиной шерсти.

11. Предлагают задуматься о времени засыпания. Типа ложитесь спать раньше. По-моему, эту привычку у сов невозможно выработать.

12. Стирка. Сделайте ее ежедневной рутиной. Утром - рассортировал, загрузил, включил. Вечером - высушил, сложил, убрал в шкаф. Хорошо имеющим сушилки. У меня сушилки нет, и все наоборот: вечером - загрузила, включила, утром вытащила, развесила. Погладила...

13. Домохозяйкам/рано приходящим рекомендуют создать дневную рутину. Подумать, что легче перенести на день, записать это в КЖ и начать исполнять.

14. Сполосните и протрите! Каждое утро после себя сполосните как следует ванну и протрите ершиком унитаз. У меня так: один день я это делаю без чистящих средств, другой день - с ними.

15. Составьте свое меню на завтра. А вечером - докупите необходимое.

16. Проверьте свой календарь на месяц вперед. У кого-то день рожденья? А подарок? Ну и все в том же духе.

Если вот это делать хотя бы месяц - привычки типа мыть посуду и застилать постель закрепятся намертво!

А после этого, можно уже разрабатывать свои рутины так, чтоб регулярно поддерживать порядок, подстраиваясь под свои нужды и стиль жизни.

После того, как выполнение рутин закрепится, можно переходить к "спасению дома". Как я говорила - 5 зон. Вот на этот месяц.
1-5 февраля - прихожая/столовая/кладовка
6-12 - кухня/кладовка
13-19 - ванная
20 - 26 - спальня
27-28 - гостиная.
Естественно, разбить на зоны квартиру можно как угодно. После того, как определитесь с зонами, советую все же записать их у себя в КЖ, а так же список дел, который неплохо бы сделать в каждой комнате. И каждый день, пятнадцать минут делайте по этому списку. Не пытайтесь доделать дело до конца - так можно быстро выдохнуться. Выгребите столько сколько сможете разобрать за это время, и разбирайте. Чесслово, при выполнении всех этих действий через месяц квартира выглядит намного лучше.
И самое главное. Не надо делать догм. Эта система - очень гибкая. Настраивайте ее так, как вам удобно.
  • 28
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Віллі Вонка 

• Душа Малечі, Патріот року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Адміністратор

Відправлено 17 серпень 2007 - 16:24

Ясочка, дякую!!! Дуууже корисна інформація!!! Але для мене виконувати ці поради поки що не реально. Бо я буваю золотою господинею тільки якщо, не дай боже пропадає інтернет. Тоді в мене і будинок в ідеальному стані і смачні страви, і довгі прогулянки на вулиці. Хоча в принципі деякі поради я використовую. А от з чого мені треба почати, так це не забувати поливати квіти.

Мені побутова техніка дуже допомагає в господарстві. щоб я без неї робила...
My Signature
Компанія Google дала мені більше, ніж школа та університет.
Не бійся ворогів - у гіршому випадку вони можуть тебе вбити. Не бійся друзів - у гіршому випадку вони можуть тебе зрадити. Бійся байдужих - вони не вбивають і не зраджують, але тільки з їхньої мовчазної згоди існують на землі зрада і вбивство.
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 серпень 2007 - 04:20

Ну я теж роблю далеко не все :) . Але систематично пройтися з пакетом для сміття і зібрати туди речі, які уже рік чи більше навіть не брала в руки, а тільки тримала на майбутнє -мовляв, колись придасться - дуже корисно. Кватрира позбувається мотлоху, а я економлю час на складанні, протиранні тощо цього всього непотребу. І виліляти 2-5-15 хв на всякі розбори завалів чи "вилизування" брудного закутка, до якого руки не доходять при повсякденному прибиранні, теж можна поступово звикнути - потім не треба генеральне прибирання влаштовувати. А на форумі сайту люди іноді підкидають дуже толкові поради, як якомога швидше зробити найненависнішу роботу (у кожного - своя), теж дещо використовую. А про зв"язок інтернету і домашнього господарства я колись десь прочитала таке речення: "Прибрана квартира, смачна вечеря і бурхливий секс - три ознаки поломаного комп"ютера" :P
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Емма 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 січень 2008 - 15:56

Ой! У мене щодо порядку пунктик :( якщо в хаті безлад, що після народження дитини стало звичним явищем то в мене аж тіло свербить від речей які лежать не на своїх місцях я просто гублюся серед них і не знаю за котру з справ хапатися.
Зараз коли доці 7 місяців я все ж більш менш дала лад своїй "господарці" є вже приблизний графік і таке інше, але дуже хочеться і самій гарно виглядати і щоб в хаті чисто і наварено і дитина "опрацьована " від А до Я і кудись вийти розвіятись....(один день таке вдається інший ні - всі плани коригує доця) Одним словом я намагаюся зараз в першу чергу робити все те що потрібно дитині а потім все решта. Дуже втомлююсь бо мало сплю :mocking:

А як даєте собі раду ви?
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Тарасовамама 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 05 січень 2008 - 01:24

У НАС ВСЕ ЗА РОЗКЛАДОМ. Я ТОЧНО ЗНАЮ, КОЛИ ХТО ІСТЬ, СПИТЬ, ГУЛЯЄ, А КОЛИ Є ЧАС ВІДПОЧИТИ САМІЙ. ЗВИЧАЙНО, ЦЕ ДОВОЛІ ГНУЧКИЙ ГРАФІК, АЛЕ ВІН, Я ВВАЖАЮ, ОБОВЯЗКОВО ПОВИНЕН БУТИ В СІМЇ З ДІТЬМИ.
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 січень 2008 - 22:39

Перегляд повідомленняТарасовамама (5.1.2008, 1:24) писав:

У НАС ВСЕ ЗА РОЗКЛАДОМ. Я ТОЧНО ЗНАЮ, КОЛИ ХТО ІСТЬ, СПИТЬ, ГУЛЯЄ, А КОЛИ Є ЧАС ВІДПОЧИТИ САМІЙ. ЗВИЧАЙНО, ЦЕ ДОВОЛІ ГНУЧКИЙ ГРАФІК, АЛЕ ВІН, Я ВВАЖАЮ, ОБОВЯЗКОВО ПОВИНЕН БУТИ В СІМЇ З ДІТЬМИ.

Щодо дитини, то в мене також все за графіком. Але крім того всього є ще прибирання, готування, прасування ну і врешті решт власний вигляд...
Робиш кожен день одне й те саме а роботи не видно. :(
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   oksanocka 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 січень 2008 - 22:55

Перегляд повідомленняТарасовамама (5.1.2008, 1:24) писав:

Цілком і повністю Вас підтримую. Якщо звикнеш до хоч якогось графіку, то легше стає.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Галочка 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 січень 2008 - 22:58

Це вірно!Кожний день похожий один на одний,одне і те саме!!!
В мене деколи навіть дні пропадають, от здається що сьогодні середа ,а на справді вже четвер.І де та середа поділась?
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 січень 2008 - 23:18

З приготуванням їжі я також вже розібралася - готую раз на три дні, в ходильник і спокій. Саме завтра мене і чекає шоу на кухні.
От зараз мала б прасувати а сиджу на форумі і як бути з графіком?
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Татусечка 

• Мама трьох принцес, Матуся року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 15 лютий 2008 - 10:46

Я намагась дотримуватись розкладу, але не завжди виходить. :music: Та вазони ніколи не забуваю поливати, бо то мої улюбленці. Ще однією улюбленицею є собака :36_3_16: Дана, але від неї клопоту побільше - та я ЩАСЛИВА ЩО ВОНА Є!!!
Ще хочу сказати, що якби не побутова техніка то, мабудь, ходили б усі полуголодні. А так дві хвилини і все готово.
Ото мене тільки осіння пора дратує, бо закрутка так просто не робиться.
А так встигаю зробити все, чоловік не жалується
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Natik 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 лютий 2008 - 12:26

Мені до повного вспівання ще далеко.
Головне що вже менш більш внормувались з малюком.
З кухнею теж ніби все в порядку готуємо з чоловіком по черзі, а іноді все він варить. Ну випічка на мені. З прибиранням - в нормі!
От лише мій зовнішній вигляд ще не "внормувався", просто мрію щось виробити з цим довгим і страшненьким волоссям...
Думаю, скоро і з цим впораюсь.
Та постійний догляд за дитиною, прання та все решта викликає в мене одне бажання - ВИСПАТИСЬ!
Не дивлячись на це - я дуже щаслива, хоч і сонна.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 лютий 2008 - 22:17

Перегляд повідомленняNatik (15.2.2008, 12:26) писав:

Мені до повного вспівання ще далеко.
Головне що вже менш більш внормувались з малюком.
З кухнею теж ніби все в порядку готуємо з чоловіком по черзі, а іноді все він варить. Ну випічка на мені. З прибиранням - в нормі!
От лише мій зовнішній вигляд ще не "внормувався", просто мрію щось виробити з цим довгим і страшненьким волоссям...
Думаю, скоро і з цим впораюсь.
Та постійний догляд за дитиною, прання та все решта викликає в мене одне бажання - ВИСПАТИСЬ!
Не дивлячись на це - я дуже щаслива, хоч і сонна.

Так таки так :-)
І я мрію виспатись. Сьогодні черга чоловіка спати з маленькою я ще хвилин 10 на форумі і біжу в люлю.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сонячна 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 08 червень 2008 - 20:43

А я все роблю тоді, коли мені цього хочеться, ну або тоді, коли це необхідно. Так, у нас не завжди ідеальний порядок :hang1:, але це нікого не напрягає.
My Signature
Все, що існує на світі, колись було мрією.

Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 липень 2008 - 04:43

Як на мене, то ідеальний порядок важливий у музеї :D . А вдома має бути затишок - і кожна родина вкладає у це поняття щось своє.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 03 липень 2008 - 10:40

ну а я досі не ввійшла в новий ритм. Графік налагодити не вдається, тому що малий кожен день спить по-різному, то 4 год підряд, то тільки 20 хв. От і не вгадаєш із розпочатою роботою. Стосовно приготування їжі, то теж стараюсь все зробити на 3 дні. А от з прибиранням - як пощастить: якщо синулька спить, то встигаю усю квартиру прибрати.
Щодо недосипання - то це моя основна проблема, уже й синяки під очима з*явились. Не знаю, чи це і далі так буде? Як часто прокидаються вночі діти від 1 міс.?
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Sonya 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 липень 2008 - 11:10

Перегляд повідомленняAntic (3.7.2008, 11:40) писав:

Щодо недосипання - то це моя основна проблема, уже й синяки під очима з*явились. Не знаю, чи це і далі так буде? Як часто прокидаються вночі діти від 1 міс.?

Antic, побільше спати - це якраз і є основою відновлення організму жінки після пологів, а також дуже важливе для молокоутворення. Як каже моя тренер на йозі (сама мама 3 дітей), що ніщо так не впливає на кількість і якість молока у мами, як хороший сон.

Відтоді варто, як на мене, просто пошукати собі помічницю по господарству хоча б на декілька місяців. Хай вона приходить хоч 2 рази в тиждень, прибирає в квартирі, прасує речі, можливо робить покупки і готує якісь базові страви (або хоча б готує продукти для приготування їжі - чистить овочі, відбиває м"ясо і т.д.)
Побачите, наскільки легше і простіше все буде. До речі, це може бути якась з Ваших сусідок на пенсії (зрозуміло, що адекватна і акуратна, та й не плескає зайвий раз язиком), або хтось з дальніх родичів, або двоюрідна чи троюрідна сестра, яка має канікули в школі чи інституті.
Повірте, ці витрати на помічницю окупляться Вам сторицею, бо краще цей час і зусилля приділити безпосередьо дитині, собі і чоловіку, ніж драїти ванну, мити вікна чи прасувати постіль.

Ну, а якщо немає такої можливості скористатись допомогою інших людей, тоді краще на хатні справи "забити" - бо, повторююсь, спокій дитини і Ваше здоров"я все одно важливіші. Ну і чоловіка, по мірі можливості, задіюйте активно в хатні справи.
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 03 липень 2008 - 11:52

Перегляд повідомленняSonya (3.7.2008, 12:10) писав:

Antic, побільше спати - це якраз і є основою відновлення організму жінки після пологів, а також дуже важливе для молокоутворення. Як каже моя тренер на йозі (сама мама 3 дітей), що ніщо так не впливає на кількість і якість молока у мами, як хороший сон.

Відтоді варто, як на мене, просто пошукати собі помічницю по господарству хоча б на декілька місяців. Хай вона приходить хоч 2 рази в тиждень, прибирає в квартирі, прасує речі, можливо робить покупки і готує якісь базові страви (або хоча б готує продукти для приготування їжі - чистить овочі, відбиває м"ясо і т.д.)
Побачите, наскільки легше і простіше все буде. До речі, це може бути якась з Ваших сусідок на пенсії (зрозуміло, що адекватна і акуратна, та й не плескає зайвий раз язиком), або хтось з дальніх родичів, або двоюрідна чи троюрідна сестра, яка має канікули в школі чи інституті.
Повірте, ці витрати на помічницю окупляться Вам сторицею, бо краще цей час і зусилля приділити безпосередьо дитині, собі і чоловіку, ніж драїти ванну, мити вікна чи прасувати постіль.

Ну, а якщо немає такої можливості скористатись допомогою інших людей, тоді краще на хатні справи "забити" - бо, повторююсь, спокій дитини і Ваше здоров"я все одно важливіші. Ну і чоловіка, по мірі можливості, задіюйте активно в хатні справи.

Дякую за поради! Але як хатня помічниця допоможе мені виспатися вночі, коли спати не дає дитина?Вдень спати я не можу - не засинаю і все...
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 9 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему