Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Солянка! - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 2 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Солянка! Все про те, як готувати солянку Оцінка: -----

Користувач поза мережею   За крок до весни 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 06 вересень 2008 - 16:46

Зображення
Солянку ми любимо, обідня до вечора не доживає. Це дуже ситний суп з насиченим смаком.
Для мене солянка зимова страва, після різдва - якраз! Тому зробимо такий собі легкий варіант для літа.
Що давати в солянку - залежить виключно від вродобань, але обов"язкові м"ясо (десь вичитала, що 3 різних вида), копченості і солені огірки. Яке м"ясо? Та будь-яке! (мені от нирки не подобаються, тому ніколи не варю солянку на нирках, хоча вважається оригінальною саме така) Копченості всі, що залежалися в холодильнику. Чим більше тим краще. Огірки у доброї господині і літом найдуться.
Текст, що розкривається
Починаємо?
Зваживши, що ми в америці і на копченості ще не доробилися, у нас солянка буде просто м"ясна.
З огірками теж халепа. Спеціально з"їздили в магазин, де інколи трапляються солені огірки з бочки - а нету. Тому огірки будуть колоритні - кошерні.
Зображення
Живуть у нас завжди, на випадок, коли непереборно захочеться олів"є (оскільки найбільш схожі на солені).
Пропорції дуже залежать від смаків, але м"яса має бути багато, огірків достатньо для улюбленого смаку, а все інше не важливо. Нарізка - за бажанням. У мене каструля десь на 2,5 літри.

1. Відварюємо м"ясо. Я взяла три ребра. Води можна наливати трохи більше половини висоти каструлі, а то частенько трапляється таке: хоч щось додати, а місця нема.
У бульйон десь через годинку додаємо цибульку, лавровий листок, перець чорний горошком, інші спеції та корінці (дома я б корінь салери чи петрушки сунула).
Зображення

2. Поки вариться м"ясний бульйон (а ця справа надовго, годинки 2), приготуємо огірки. Я взяла 5 середніх.
Знімаємо шкірочку. Нарізаємо кубиками, заливаємо водою (щоб лише покрила) і ставимо на 20-30 хвилин варитися. Взагалі-то вони повинні трішки зм"якнути. Потім просто відкладаємо в сторону. Хай стоять і чекають свого часу.
Зображення

3. Бульйон зварений? Витягуємо м"ясо і цибулю, а не їх місце кладем морквочку. Хвилин на 20, щоб трішки відварилася, легше буде порізати кубиками.

4. Тепер готуємо м"ясо. Все, що вирішили дати в солянку нарізається шматочками. У нас це буде:
печені курячі грудки, бекон і ребра.
ЗображенняЗображенняЗображення
Обсмажуємо на сковорідці хвилин 10-15. Ніякого жиру я не додавала, його дасть бекон або інші копченості.
Зображення
Якщо роблю зимою, то додаю олію (але краще робити на салі), оскільки разом з м"ясом ще смажу цибулю і моркву. Сьогодні цибулю не додаватиму, вистачить тієї що в бульйоні (у нас ж літній варіант:) Взагалі на цьому етапі в підсмажене м"ясо можна додати все, що потім іде в солянку і трохи потримати на сковорідці все разом (до півгодини), наприкінці додати огірки. Тоді смак буде насиченішим.

5. Виймаємо моркву. В бульйон додаємо все м"ясо. Моркву нарізаємо кубиками і повертаємо в бульйон. Я взяла одну картоплину, теж порізала кубиками і поклала в бульйон.
ЗображенняЗображення

6. Додаємо відварені огірки (воду у якій варилися залишаємо про всяк випадок) і залишаємо хвилин на 10 (в залежності від розмірів картоплі і моркви).
Зображення

7. Уже в тарілку можна дати лимон, маслини, солені/мариновані грибочки. Сметанку.
Зображення
У нас в каструлю (як у мене часто буває) не влізлися стручкові боби. Вони б додалися разом з картоплею та морквою, і джалопено (я планувала додати, але оскільки обід був дуже гострим, це було б занадто).

Зимою в солянку дуже часто даю томатну пасту чи сосус (треба буде протушити разом з м"ясом), всякі корінці (як і морква нарізаються потім кубиками). Якщо видається, що мало огірків можна додати розсолу або один тертий огірок. Дехто полюбляє рис чи іншу кашу в солянці, дехто додає капусту, або робить без картоплі - це вже варіації.

І так і сяк - все рівно вийде вкуснятіна!
Чисто забула - зелені треба дати :)

My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   mania4ka 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 06 вересень 2008 - 16:51

Класно виглядає, якщо всі три види м"яса по-різному нарізати. Наприклад кружальцями, соломкою, кубиками.
My Signature
ЗображенняЗображення

Чоловік завжди повинен говорити жінці всього три слова – Люблю! Куплю! Поїдемо!
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 06 вересень 2008 - 16:58

дякую Вам за ідею солянки!
у мене з нарізкою не очен і любов до кубиків :), якщо ж все ще й гарно порізати, а солянка якраз дозволяє це зробити - заглядіння буде. а те, що це сумп не смачним не буває - то однозначно :)
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Емма 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 06 вересень 2008 - 22:24

Перегляд повідомленнягра з вогнем (6.9.2008, 17:58) писав:

дякую Вам за ідею солянки!
у мене з нарізкою не очен і любов до кубиків :), якщо ж все ще й гарно порізати, а солянка якраз дозволяє це зробити - заглядіння буде. а те, що це сумп не смачним не буває - то однозначно :)

Так апетитно виглядає, хозявка....(тіпа господинька) :D А що у Штатах дуже дорогі копченості?
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   vitalinka 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 вересень 2008 - 21:53

солянка це певно шось таке як розсольник :acute:
My Signature
я вірю в дива
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 вересень 2008 - 00:54

vitalina,
це схожі страви, оскільки мають у свому складі однакові компоненти, але водночас - дуже різні:)
розсольник набагато протіший, солянка насиченіша і витончена страва.
основіні відмінності зводяться до:
1) бульйон. для солянки готується на основі кількох видів м"яса і копченостей. для россольника - звичайний бульйон, один вид м"яса, не має копченостей.
2) огірковий розсіл. солянка вариться на основі відварених солених огірків. в принципі додавати розсіл - неправильно. россольник - на основі розсолу з солених огірків.
солянка набагато концентрованіша стосовно цього компоненту.
3) інший набір продуктів. оригінально в солянку не додається крупа. в россольник оригінально не додаються маслини, каперси, томати.

солянки і подібні супи відомі дуже давно, ще з 15 століття. тоді вони називалися одним словом калья. але з часом якість бульйону, кількість огіркового россілу, інші продукти комбінувалися так по-різному, що виділилися
солянка - концентрований м"ясний суп з соленими огірками,
розсольник - легкий, помірно кислий суп на основі огіркового розсілу, частіше вегетаріансткий,
калья - рибний, некислий суп.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Яблучко 

• Божевільна матуся
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 вересень 2008 - 08:50

нас на роботі рибною солянкою годують, дуже смачно, там замість м'яса здається сардини криветки та якась варена риба. Хтось пробував таке варити?
My Signature
Зображення

- Ви хто?
- Добра фея
- А чому з сокирою?
-Та настрій щось не дуже
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   M@rtik 1+1 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 13 січень 2009 - 18:40

Солянка
Відварюю нежирну свинину,або телятину,зі спеціями(сіль,лавр.лист,духм.перець,цибуля)до готовності.Окремо в 3-4 водах,тобто я її часто зливаю, варю нирки до готовності. Квашені огірки обчищаю, нарізаю на кубики і проварюю хв.15,щоб не були дуже тверді.Нарізаю копченості, нирки і м"ясо кубиком.(в жодному разі не даю туди шпондера і сосисок,бо воно все спливає на гору і апетит псується).Проварюю в бульйоні м"ясні прордукти,тоді додаю огірки.Заправляю смаженою з томатом цибулею,дрібно нарізаною, вливаю маринад з маслин, видушую сік з лимона, даю вичавлений часник і зелень, заправляю до смаку.
А на рахунок рибної солянки. то можна взяти будь-які види риби,тобто голови, хвости загалом те,що в супермаркетах продають на уху(різні кусочки ) Так от це все відварити зі спеціями і процідити.Нарізати дрібним кубиком картоплю і моркву і відварити в цьому бульйоні додати нарізану рибу, як є можливість додайте копченої риби,але не скумбрію,можуть бути також"відходи" головне, щоб був смак копченого.Огірки як і в першому разі проварюю і додаю до солянки. Даю зелень і заправляю до смаку. Часнику не даю!
Смачного!
My Signature
ЗображенняЗображення
Мої сини,мої орли - це моя гордість материнська !!!
Кажуть люди я сама, наче квіточка,
Що пливуть мої слова, як та річечка,
Що душа моя співає, мов сопілочка.
А я просто українка, україночка
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   olyalya83 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 січень 2009 - 17:19

роблю солянку по схожому рецепту, як в M@rtik 1+1, але огірки не проварюю, а підсмажую... і з нирками ще ні разу не пробувала...
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   M@rtik 1+1 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 січень 2009 - 22:00

Можна огірки і просмажити,це все залежить наскільки вони кислі.якщо дуже солені,то краще проварити і воду злити.
My Signature
ЗображенняЗображення
Мої сини,мої орли - це моя гордість материнська !!!
Кажуть люди я сама, наче квіточка,
Що пливуть мої слова, як та річечка,
Що душа моя співає, мов сопілочка.
А я просто українка, україночка
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 січень 2009 - 00:40

я про всяк випадок залишаю відвар. якщо солянка видасться мені не достатньо насиченою, то додаю цей відвар.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   elena0709 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 березень 2009 - 16:15

Я теж огірки не проварюю і теж не даю нирки, бо як їх не вари всеодно смердять. :cray: І спочатку смажу цибулю потім порізані огірки,далі копченості і заправляю це все кухарським соусом з овочами Чумак. А оливки даю в самому кінці разом з зеленню перед тим як виключити. :friends: P.S. найвигідніше цю страву робити після днів народжень та Паски завжди копченості пропадають, а так отримують друге життя. :) :)
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Kagor 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2009 - 21:32

Перегляд повідомленняelena0709 (30.3.2009, 17:15) писав:

Я теж огірки не проварюю і теж не даю нирки, бо як їх не вари всеодно смердять. :nea: І спочатку смажу цибулю потім порізані огірки,далі копченості і заправляю це все кухарським соусом з овочами Чумак. А оливки даю в самому кінці разом з зеленню перед тим як виключити. :nea: P.S. найвигідніше цю страву робити після днів народжень та Паски завжди копченості пропадають, а так отримують друге життя. :) :)

чому смердять?
їх треба не менше 3-х раз проварити та промити... і буде ОК.
А без них - то не солянка :db:
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2009 - 22:10

Kagor, солянка не обов"язково на нирках має бути. мені теж нирки в солянці не подобається.
тим більше, що є грибна, рибна солянка...
так що солянка, солянка :)
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Дика пантера 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2009 - 22:15

Треба буде спробувати приготувати ту солянку, бо дійсно після свят все пропадає, та і ріденького хочеться. Завтра спробую!
My Signature
Зображення]Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2009 - 22:20

Перегляд повідомленнягра з вогнем (22.4.2009, 23:10) писав:

Kagor, солянка не обов"язково на нирках має бути. мені теж нирки в солянці не подобається.
тим більше, що є грибна, рибна солянка...
так що солянка, солянка :)

ага
Солянка (страва)
Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Соля́нка — страва, зварена на м'ясному, грибному чи рибному концентрованому росолі з різноманітними м'ясними і рибними продуктами, свіжими або сушеними грибами, відрізняється гострим та пряним ароматом.

До складу солянок входять солені огірки, томати, маслини, лимон, каперси, цибуля, лавровий лист.

М'ясну — готують з додаванням відвареного м'яса, ковбаси, сосисок, копченої грудинки, свинних чи телячих нирок та серця.

Рибну — готують з відвареної, соленої, в'яленої чи копченої риби тріскових чи осетрових порід, морського окуня, зубатки.

Грибну — зі свіжих чи сушених грибів. Щоб надати солянці гострого смаку, перед закінченням варіння додають проціджений огірковий розсіл.

Заправляють солянки перцем та зеленню кропу і петрушки. До столу подають зі сметаною.

Л. Я. Старовойт, М. С. Косовенко, Ж. М. Смирнова, Кулінарія — Київ — Вища школа 1992 р.—С.80

• 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Галинка_я 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 23 квітень 2009 - 11:50

Детальний рецепт солянки:

Текст, що розкривається
Збірна м'ясна солянка – страва незамінна після свят. І не тільки тому, що її склад є кращим засобом для боротьби з похміллям, тому що відновлює кислотно-сольовий баланс. А ще й тому, що туди можна покласти будь-які м'ясні продукти, які залишаються після святкування. І чим більше сортів м'яса ви візьмете для солянки, тим смачнішою вона вийде.
Найпростіший рецепт потребує таких інгредієнтів: 300-400 г м'яса з кісточкою для бульйону (краще яловичини), 100 г шинки, 2 сосиски, 100 г копченої ковбаси, 2 цибулини, 1 морква, 4 солоних огірки, томатна паста.
Спочатку варять бульйон на маленькому вогні  1-1,5 години. За півгодини до закінчення варіння бульйон потрібно посолити його і додати спеції. Ось тут починаються нюанси солянки: бульйон для збірної м'ясної солянки потрібно трішки недосолити. М'ясні продукти, які будете використовувати, уже посолені, так само, як і солоні огірки. І коли суп настоїться, він стане солонішим. Також для приготування солянки не потрібна велика кількість спецій, варто обмежитися лавровим листом, перцем, паприкою.
Доки вариться бульйон, цибулю дрібно нарізають і смажать до золотистого кольору. Потім додають натерту на великій тертці моркву й пасерують усе разом. Додають до овочів томат і тушкують під кришкою п'ять хвилин.
Огірки нарізають тонкими скибочками або широкою «локшиною». Так само нарізають м'ясні продукти. Професійні кухарі радять для кращого смаку м’ясні продукти смажити перед додаванням їх у солянку.
У бульйон додають цибулю і моркву з томатом. Доводять до кипіння і по черзі викладають у суп огірки й м'ясні продукти. Після цього все разом варять 5-10 хвилин. Готова солянка повинна настоятися під кришкою.
Ще один нюанс – класична солянка вариться без картоплі. Але якщо вирішите додавати її, пам’ятайте, що в кислому середовищі картопля залишиться твердою, тому томат і огірки додавайте лише після її готовності.
Солянку можна готувати і на рибному бульйоні, а замість м'яса покласти в неї рибу різних видів, варену й смажену. Солянка буває також вегетаріанською, на грибному бульйоні, із солоними й маринованими грибами. Незмінними компонентами у всіх видах солянки залишаються тільки цибуля, солоні огірки і томат.
Перед подачею солянки в порційні тарілки кладуть дрібно нарізану зелень, дольку лимона, порізані на четвертинки маслини або оливки без кісточок. Тоді заливають це гарячою солянкою і додають сметану.

Тепер щодо нирок - знаю секрет, як видалити їхній неприємний запах. Для цього потрібно замочити промиті нирки у воді з оцтом на 30-60 хвилин. Пропорції оцту і води - на око, залежить скільки нирок, приблизно 3 столові ложки оцту на 1 літр води. Потім знову промити, відварити, залити чистою воддою і варити до готовності. Таким чином приготовлені нирки згодяться і в солянку, і в печеню.
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   mania4ka 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 23 квітень 2009 - 16:24

Начиталась тут і вже свіженька соляночка готова! :acute:
My Signature
ЗображенняЗображення

Чоловік завжди повинен говорити жінці всього три слова – Люблю! Куплю! Поїдемо!
  • 0
  • Back To Top

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 24 квітень 2009 - 11:12

Ось як я готую
Прихований текст
. :shok:

Повідомлення від модератора гра з вогнем
посилання на сторонні ресурси проховуйте тегом hide

• 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Костина мама 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 червень 2009 - 12:59

Солянка мясная
Ингредиенты
700 г говядины
6-10 видов различных мясных деликатесов общим весом около 1кг
150 г моркови
150 г лука
200 г соленых или маринованных огурцов
5 ст.л. томатной пасты
3 ст.л. каперсов
черный перец
3-4 лавровых листа
растительное масло
лимон
зелень
маслины по вкусу
Рецепт приготовления
Количество ингредиентов указано на четырехлитровую кастрюлю.
Говядину залить водой, варить 1.5 часа (на среднем огне, под крышкой, накипь снимать).
Затем мясо вынуть, остудить, нарезать небольшими кусочками.
Лук мелко покрошить.
Морковь натереть на средней терке.
Огурцы нарезать кубиками или соломкой.
Мясные деликатесы (я использовала сервелат, окорок, балык, карбонад, шейку, ветчину, сосиски) (или набор для солянки я покупаю тот где и курица копченная есть и колбасы) нарезать соломкой или кубиками.
Деликатесы слегка обжарить на растительном масле.
На растительном масле обжарить лук.
Добавить морковь, немного обжарить.
Добавить огурцы, жарить 2-3 минуты.
Добавить томатную пасту, тушить 5-7 минут, на небольшом огне.
Если томатная паста слишком густая, можно добавить немного воды.
В кипящий бульон добавить деликатесы.
Следом добавить говядину. Варить 5-7 минут.
Затем добавить каперсы.
Следом добавить обжаренные лук, морковь, огурцы.
Следом добавить 0.5 стакана огуречного рассола или рассол из-под маслин. Варить еще 5-7 минут.
После этого добавить лавровый лист, перец, зелень.
Если необходимо, посолить. Дать настояться под крышкой 15-20 минут, убрать лавровый лист.
Разлить по тарелкам, в каждую тарелку положить кружок лимона и целые или нарезанные маслины.

Користувач подумав і додав через 4 хв.:
уважаемые модераторы немного не в тему :) , перенесите в другое место, по ходу дела ответила на вопросРуня,

Користувач подумав і додав через 17 хв.:
Руня, про солянку вот здесь http://www.malecha.o...?showtopic=1789
My Signature
Зображення
Зображення

Великие умы обсуждают идеи, средние - обсуждают поступки, а малые - людей
  • 1
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 2 Сторінок +
  • 1
  • 2