Солянку ми любимо, обідня до вечора не доживає. Це дуже ситний суп з насиченим смаком.
Для мене солянка зимова страва, після різдва - якраз! Тому зробимо такий собі легкий варіант для літа.
Що давати в солянку - залежить виключно від вродобань, але обов"язкові м"ясо (десь вичитала, що 3 різних вида), копченості і солені огірки. Яке м"ясо? Та будь-яке! (мені от нирки не подобаються, тому ніколи не варю солянку на нирках, хоча вважається оригінальною саме така) Копченості всі, що залежалися в холодильнику. Чим більше тим краще. Огірки у доброї господині і літом найдуться.
Зваживши, що ми в америці і на копченості ще не доробилися, у нас солянка буде просто м"ясна.
З огірками теж халепа. Спеціально з"їздили в магазин, де інколи трапляються солені огірки з бочки - а нету. Тому огірки будуть колоритні - кошерні.
Живуть у нас завжди, на випадок, коли непереборно захочеться олів"є (оскільки найбільш схожі на солені).
Пропорції дуже залежать від смаків, але м"яса має бути багато, огірків достатньо для улюбленого смаку, а все інше не важливо. Нарізка - за бажанням. У мене каструля десь на 2,5 літри.
1. Відварюємо м"ясо. Я взяла три ребра. Води можна наливати трохи більше половини висоти каструлі, а то частенько трапляється таке: хоч щось додати, а місця нема.
У бульйон десь через годинку додаємо цибульку, лавровий листок, перець чорний горошком, інші спеції та корінці (дома я б корінь салери чи петрушки сунула).
2. Поки вариться м"ясний бульйон (а ця справа надовго, годинки 2), приготуємо огірки. Я взяла 5 середніх.
Знімаємо шкірочку. Нарізаємо кубиками, заливаємо водою (щоб лише покрила) і ставимо на 20-30 хвилин варитися. Взагалі-то вони повинні трішки зм"якнути. Потім просто відкладаємо в сторону. Хай стоять і чекають свого часу.
3. Бульйон зварений? Витягуємо м"ясо і цибулю, а не їх місце кладем морквочку. Хвилин на 20, щоб трішки відварилася, легше буде порізати кубиками.
4. Тепер готуємо м"ясо. Все, що вирішили дати в солянку нарізається шматочками. У нас це буде:
печені курячі грудки, бекон і ребра.
Обсмажуємо на сковорідці хвилин 10-15. Ніякого жиру я не додавала, його дасть бекон або інші копченості.
Якщо роблю зимою, то додаю олію (але краще робити на салі), оскільки разом з м"ясом ще смажу цибулю і моркву. Сьогодні цибулю не додаватиму, вистачить тієї що в бульйоні (у нас ж літній варіант:) Взагалі на цьому етапі в підсмажене м"ясо можна додати все, що потім іде в солянку і трохи потримати на сковорідці все разом (до півгодини), наприкінці додати огірки. Тоді смак буде насиченішим.
5. Виймаємо моркву. В бульйон додаємо все м"ясо. Моркву нарізаємо кубиками і повертаємо в бульйон. Я взяла одну картоплину, теж порізала кубиками і поклала в бульйон.
6. Додаємо відварені огірки (воду у якій варилися залишаємо про всяк випадок) і залишаємо хвилин на 10 (в залежності від розмірів картоплі і моркви).
7. Уже в тарілку можна дати лимон, маслини, солені/мариновані грибочки. Сметанку.
У нас в каструлю (як у мене часто буває) не влізлися стручкові боби. Вони б додалися разом з картоплею та морквою, і джалопено (я планувала додати, але оскільки обід був дуже гострим, це було б занадто).
Зимою в солянку дуже часто даю томатну пасту чи сосус (треба буде протушити разом з м"ясом), всякі корінці (як і морква нарізаються потім кубиками). Якщо видається, що мало огірків можна додати розсолу або один тертий огірок. Дехто полюбляє рис чи іншу кашу в солянці, дехто додає капусту, або робить без картоплі - це вже варіації.
І так і сяк - все рівно вийде вкуснятіна!
Чисто забула - зелені треба дати :)

Допомога
Вподобай нас на Фейсбуці
Ми ВКонтакі
Ми в Однокласниках