Зайцев та його кубики Вчимось читати
Відправлено 21 серпень 2008 - 16:56
Придбала для сина кубики Зайцева, бо букви вже всі знає давно. Взяла інструкію прочитала і щось нічого у мене з цією системою не складається :( Здалось, що все не так просто:(
Хто має досвід або інформацію про практику застосування, відгукніться, будь ласка!
Відправлено 21 серпень 2008 - 17:09
Осока (21.8.2008, 17:56) писав:
Придбала для сина кубики Зайцева, бо букви вже всі знає давно. Взяла інструкію прочитала і щось нічого у мене з цією системою не складається :( Здалось, що все не так просто:(
Хто має досвід або інформацію про практику застосування, відгукніться, будь ласка!
Прочитала статтю і незовсім до мене "доперло",мабуть,то для дітей
Ось тут стаття
Відправлено 21 серпень 2008 - 18:23
Це методика, як раз без парт. Ваше завдання повісити в кут плакати, гратися кубиками щодня, складати паровозик, пірамідку і називати склади на кубиках та включати диск з "попевками", самій їх вивчити та співати час від часу. Багато ігр з кубиками Зайцева на сайті Лени Данилової.
І головне не сприймайте все занадто серйозно, це ще одне заняття, ще одна нова гра і не більше. Ваше маля може читати в три роки, але потім швидше за все іде протест і відмова від читання, перед школою все буде потрібно починати з початку. Зараз багато критикують цю методику, бо мову, при всьому бажання складно загнати в систему і як результат діти, що навчились читати по-зайцеву мають стійки проблеми з правописом, так, що грайтесь, але не дуже захоплюйтесь ;)
Відправлено 22 серпень 2008 - 07:32
Да, це моя слабкість - серйозно відноситись до, здавалось би, простих речей!
Але ж все одно спробую.
А чи знає хто інші, альтернативні зайцевській методики?
Відправлено 23 серпень 2008 - 15:50
Осока (22.8.2008, 7:32) писав:
Ти маєш на увазі методики по яким вчити читати? Ну Зайцев - це альтернатива класичній методиці, ми вдруге вчились по Читайлику Федієнко, рекомендовано Міністерством освіти для дошкільнят, найкращий підручник вже 5 років :)
Відправлено 25 серпень 2008 - 18:01
Я колись бачила по ТБ репортаж про російського педагога і його методику чи то читання, чи то навчання математиці, але прізвище забула. Пишу і сама з себе сміюсь, все, майже, як по Чехову з "лошадиной фамилией". :)
Відправлено 25 серпень 2008 - 22:04
Осока (25.8.2008, 18:01) писав:
Я колись бачила по ТБ репортаж про російського педагога і його методику чи то читання, чи то навчання математиці, але прізвище забула. Пишу і сама з себе сміюсь, все, майже, як по Чехову з "лошадиной фамилией". :)
Може Тюленев і його МИР? ;) теж прізвище "зоологічне" :)
Це ті ж карточки Домана і ще різних методик намішав, навіть індіго вже туди приплів....кожен зароблє, як уміє
Відправлено 04 вересень 2008 - 10:54
Viktoriya (25.8.2008, 21:04) писав:
Це ті ж карточки Домана і ще різних методик намішав, навіть індіго вже туди приплів....кожен зароблє, як уміє
згідна!
я от придивляюсь до цього Зайцева і склалось таке враження, що оригінальну методику навчання російської просто переклали на укр. мову, а як лінгвіст знаю, що це не правильно, треба методику до специфіки мови достосувати. Напр. є в тих кубиках склад "фьо" (відповідник рос. фё в словах типу Фёдор), натомість в навчанні укр. мови цей склад абсолютно непотрібен, бо дитина, що вчиться читати павряд чи знає слово з таким складом в укр.м. ну і тп.
Цікаво, чи є оригінальна укр. методика, розроблена власне для укр. мови. Бо я живучи закордоном не маю інфо про існування такої, підкажіть може хто знає.
Відправлено 04 вересень 2008 - 11:51
Крім того, навчання йшло на заняттях, з використанням таблиць, буквариків.
Про букварик Федієнко, про який писала Viktoriya! я хочу сказати, що він дійсно дуже хороший. Це найкраще з того, що нам попадало в руки (а передивилися і перепробували ми їх багато). Я б не радила вчити дітей по Абетках, а краще використовувати Букварики, де літери йдуть не по алфавіту, а від простого до складного.
Удачі Вам у процесі навчання читати. Не все буде гладко (як у нас з Павликом), але врешті решт кожна дитина читати таки вміє.
Відправлено 10 вересень 2008 - 10:52
Відправлено 10 вересень 2008 - 12:11
Ми букви вчили так - влаштовували день народження букви, щодня свято, потім так кольори цифри та ноти. Після денного сну до нас в гості приходила нова буква, чому не зранку? Мені так було зручніше і букви встигала з картону вирізати і вкласти було легше, бо буква ж прийде ;) Потім їли тортик з печива+творожок у вигляді букви-іменинниці і згадували слова на цю букву, шукали її скрізь: на вивісках, на етикетках, в книжках, було весело :)
Відправлено 10 вересень 2008 - 12:19
Viktoriya (10.9.2008, 13:11) писав:
Ми букви вчили так - влаштовували день народження букви, щодня свято, потім так кольори цифри та ноти. Після денного сну до нас в гості приходила нова буква, чому не зранку? Мені так було зручніше і букви встигала з картону вирізати і вкласти було легше, бо буква ж прийде ;) Потім їли тортик з печива+творожок у вигляді букви-іменинниці і згадували слова на цю букву, шукали її скрізь: на вивісках, на етикетках, в книжках, було весело :)
Ну ти,Вікторіє,і мамуся-винахідник!!! Соромно сказати,але як моя донька вивчила букви і все інше мені не відомо...Вдруге,може,буду уважніша.
Відправлено 10 вересень 2008 - 12:56
Viktoriya (10.9.2008, 12:11) писав:
я власне, читала, що такі "говорячі" забавки мають один мінус - букви в них вимовляються так як називаються: ТЕ - замість Т, БЕ - замість Б і ніби в резальтаті дитина не може зрозуміти як з ТЕ-А-ТЕ-О - виходить ТАТО. Вже сама мабуть обчиталась і все мені перемішалось в голові.
А в якому віці Ви вивчали літери, якщо не секрет?
Відправлено 08 січень 2009 - 17:19
Чи варто купувати кубики українською мовою?

Все буде добре - інакше і бути не може!
Відправлено 10 січень 2009 - 17:33
Відправлено 13 січень 2009 - 08:55
Відправлено 29 травень 2009 - 15:09
Відправлено 17 червень 2009 - 17:54
Відправлено 18 червень 2009 - 12:55
Відправлено 25 вересень 2009 - 16:29
Наталюсик (4.9.2008, 10:54) писав:
я от придивляюсь до цього Зайцева і склалось таке враження, що оригінальну методику навчання російської просто переклали на укр. мову, а як лінгвіст знаю, що це не правильно, треба методику до специфіки мови достосувати. Напр. є в тих кубиках склад "фьо" (відповідник рос. фё в словах типу Фёдор), натомість в навчанні укр. мови цей склад абсолютно непотрібен, бо дитина, що вчиться читати павряд чи знає слово з таким складом в укр.м. ну і тп.
Цікаво, чи є оригінальна укр. методика, розроблена власне для укр. мови. Бо я живучи закордоном не маю інфо про існування такої, підкажіть може хто знає.
Вся справа в заробітку. Я колись списувалася особисто із Зайцевим. На той момент закінчилися українські кубики Зайцева, і я просила дозволу розобки укріїнською, оскільки був момоент - отримати підтримку Міністерства у справах сім'ї і молоді - був запит на методику навчання читання для дітей вулиць. За законом в притулках ці діти бувають до трьох місяців. То хоча б читати навчилися за цей час. Однак, мені відповіли, що українською вони зроблять кубики САМІ (!!!!), самі будуть друкувати.
Результат: вийшла нова редакція КЗ українською - плакати хочеться. Білі букви на темному тлі. Помилки... І сучасна ціна, правда, майже вдвічі менша, ніж на російські.
Тоді я розізлилася і відшукала в архивах, що "методика Зайцева" була відома ще в часи яснополянської школи Льва Толстого (співання складових таблиць). Це ж і математики Зайцева стосується.
А на сьогодні є захищена автоським свідцтвом технологія "Природовідповідна технологія навчання читання дітей з початку говоріння"

Допомога