Правда про життя.
(«Де беруться діти»)
Це запитання дитина задасть у віці близько 3 років. Краще одразу сказати їй правду, ніж вигадувати версію, а потім бути змушеною змінювати її. Намагайтесь дати просту відповідь. Ви можете сказати: «Дитина росте у спеціальному місці в середині матері». Якщо це дитину задовольнить, то поки що говорити більше нічого не слід. Але через кілька хвилин, а можливо, через кілька місяців вона продовжить свої розпитування. Як дитина потрапляє в середину матері і як вона звідти виходить? Перше запитання очевидно, збентежить матір. Вона може подумати, що дитина хоче знати про зачаття і статеві відносини. Зрозуміло, вона ні про що не підозрює. Дитина знає, що у живіт надходить те, що люди їдять і, можливо, думає, що дитина потрапила туди таким самим способом. Найпростіша відповідь така, що дитина виростає з малесенького сім'я, яке могло бути всередині матері завжди. Мине багато місяців, перш ніж вона запитає, яку ж роль відіграє тато. Дехто вважає, що дитині потрібно одразу ж сказати, що батько також бере участь у появі дитини, вкладаючи у матір своє сім'я. можливо, дитині треба сказати і це, особливо хлопчикам, який може образитись, вирішивши, що чоловіків обійшли. Але більшість спеціалістів погоджуються, що 3-4 річній дитині не обов’язково мати точне уявлення про фізичні й емоційні сторони статевих взаємовідносин. Та дитина про це і не запитувала. Треба задовольнити її цікавість на рівні її розуміння. На запитання, як дитина виходить назовні, можна відповісти, що коли вона стає досить великою, то виходить із спеціального отвору, призначеного для цієї мети (а не з відхідника чи сечоводу).
Власне мені здається, що ці поради можна взяти собі на озброєння і успішно користуватись ними. А як ви відповідали на це питання?

Допомога