Всім привіт. Виріщила поділитись з Вами своєї історією про ГВ :) історію про пологи теж напишу, просто ще "не зізріла" на неї :)
невеличкий вступ
Народила я свого синочка Вовусика 9 травня на День Матері. полои були важкі і тривалі - мацже 16 годин. Вовка народився і ковтнув води з меконієм, тому його мені не приклали нажаль до грудей через те що сам відразу не дихав. його продихували поки мене шили, а потім забрали в кювез в пологовому на той час що з лікарні на Орлика їхів реанімобіль за моїм синочком. як мені було тяжко - непередати. я бачила свого синочка лиш пару хв, а потім його забрали і ми не бачились довгих 4 дні..........
в пологовому я лежала, а чоловік був з сином. молозиво було в грудях та його синочка не покуштував. за 3-4 дні прибуло молоко. Дівчата, як я сильно хотіла годувати грудьми! я за ті всі дні в пологовому все для того зробила шо могла і знала. пила багато рідини щоб не втратити молочко, адже Вовусик не міг його ше пити (він тиждень був в реанімації і 4 дні приймав їжу внутрівенно). я з допомогою рідних і друзів (джякую їм за поради і підтримку) налагоджувала в пологовому приплив молочка. Пила багато рідини, масувала груди і молочко прибуло

УРА! я перед випискою пішла до медсестри на масаж і вона вперше розмасувала мені груди і показала які вправи робити вдома самій. після виписки я стрімголов помчала до синочка! це була наша 2-га зустріч. ми не бачились 4 довжелезні дні, і всі ці дні я думала тільки про нього. засинала і прокидалась з бірочкою, яку йому одягли, коли він народився, і чоловік привіз мені її з Орлика.вона мені додавала сил! ЗУСТРІЧ: Боже, який він гарний, і я буду годувати його своїм молочком, щоб він швидше одужав (крім пневмонії в нього була гіпоксія, та Слава Богу все минуло).
після виписки на наст. день я мала лягати на Орлика, щоб щодня носити свому синочку молочко в реанімацію. ввечері поїзд до масажистки - супер масаж грудей і вона навчила мене як слід сціжувати молочко. друзі принесли молоковідсмоктувач (з грушкою, скляний) і я почала зціжувати молочко для сина. ось я на Орлика з пляшечкою смачного молочка для рідної кровиночки. лікарка забрала її і синочка ним нагодували - годували медсестри в реанімації зі шприца, оскільки лікарня ЗА ГВ і ніякі пляшки з сосками не визнає.
розмістившись в палаті поверхом нижче від сина я отримала консультацію про те коли слід приносити молоко і в якій кількості: кожні 3 години - 7-10-13-16-19-22-1-4 години. спочатку потрібно було 10 мл.м олочка. я старалась, зціжувала і носила молочко. було дуже важко! приносила плящечку її заберали і годували синочка. потім дозволили годувати зі шприца мені. УРА, я годую свого синочка!
день був розписаний по годинах - поїсти самій-зцідити молочко-занести в реанімацію і погодувати синочка самій або медсестра це робила бо не завжди можна було лишатись в реанімації (в палаті з синчоком лежало ше 3 діток). синочок боровся з пневмонією і вже на 2-й день перебування в лікарні дихав без ШВЛ

синочок набирав вагу і потрібно було збільшувати кількість молочка. я старалась. ше напишу: в лікарні на орлика у відділі неонатології де лежать мами всі палати побудовані так, що там немає стін між палатами, лише скло, тобто ніякого особистого простору і кімната для сціджування молочка - окремо. я сціджувала коли де виходило (і в кімнаті для сціжування і в палаті коли ніхто не бачив)
сціджування тривало біля години, так-так, стільки часу я витрачала на сціджування з 2-х грудей потрібної кількості молочка для синочка. ну нічого. в лікарні мені дуже допомогля консультант з ГВ Лариса Валеріївна. вона радила які продукти вживати, як масувати груди і що робити щоб молочка було більше. дуже їй дякую придбала кращий молоковідсмоктувач - ручний, але спеціальний для кращого відсмоктування молочка без подразнення грудей (від скланого з грушою в мене боліли соски). сціджувати стало легше.
в реанімації мені дозволили прикласти сина до грудей. Боже яке це щастя коли рідна моя сина доторкнулась ротиком до циці

але нажаль їсти з циці він не почав - в мене були плоскі соски і він не міг вхопити своїм ротиком грудей. він крехтів і плакав. порадили медсестри силіконові накладки. купили - приклала з ними - висмоктав синочок десь 20 грам, а на наступному годуванні вже не хотів через насадку. причина - за велика насадка для маленького ротика. сціджуюсь далі і годуєм через шприц.
і ось нарешті мого синочка виписали з реанімації і принесли до мене в палату. який ж він гарний і нарешті біля мене. яке це щастя тримати своє малятко на руках! і я далі всіма силами намагалась привчти його їсти з грудей. ми боролись за ГВ всіма силами. Вовусик ше не мав такої сили шоб хопити сосок і смоктати, тому я продовжувала зціжувати і вже сама годувала зі шприца коханого синочка. як він смоктав зі шприца 20!!! поршень сам сунувся донизу. Ура, він смокче сильно! це досягнення для нас! консультант з ГВ дуже нам допомогла (вона була і лікуючим дікарем мого синочка). Вчила як правильно в різних положення прикладати сина до грудей, як йому хапати сосок. та синочок нівяку не хотів брати груди нервуванвся, кричав і плакав, а я пхала і пхала їх йому. потім зціжувала і годувала зі шприца. купила меншого розміру насадки і він смоктав через них. яке ж то блаженство коли Вовусик тягнув молочко сам з грудей, хай навіть через насадку. Він витягував за раз десь 10 іноді 20 мл, а потрібно було на його вагу і вік - 80-90 мл. таким чином він розробляв мені соски для свого ротика :) а я в свою чергу розробляла їх молокувідсмокутвачем і руками. так тривало десь 7-8 днів. Вовка нервувався коло грудей і плакав, кричав і тупотів ніжками, але я стояла на своєму - їстимеш з циць. вчимося в двох. медсестра допомогла зціджувати більшу і потрібну кількість молока - 80 мл. одного разу не вистачило мені молочка і довелось догодувати Вовку суміщю, яка йому як виявилось не підійшла - він її вернув. я попросила замінити суміш і мені кожні 3 години приносили 80 мл суміші - на випадок якшо не зможу націдити потрібої кількості молока. я цідила і цідила, а суміш не використовувала, бо знала - Вовка любе молочко і ми все подолаєм і будем їсти з грудей.
і нарешті це сталось! Вовусик взяв груди без насадки!!!

УРА! яка я була щаслива!!! Синочко їсть молочко з циці!!!це було за 2 дні до виписки. я відразу спитала в лікарки чи можна перейти на вільний режим, і вона дозволила. я знала що Вовка не виїдає за раз потрібної кількості молока, але не зціджувала вже, а прикладаоа його так часто як тільки могла а він просив. це був день тренувань перед випискою, адже вдома ніхто не контролюватиме крім мене і чоловіка як син їсть. ми старались. стало значно легше. синочок їв сам і це була наша пермога! дякую Богу за те, що синочок здоровий і їсть молочко з грудей
виписавшись ми приїхали додому і годую я сина тільки за вимогою. коли хоче - вдома, на вулиці. спочатку було важк, бо син вчився тягнути більше. годування тривали до 1-1,5 год. улюбленя поза годування для мене і мого Вовки - лежачи. так і дежали ми практично цілими днями. їла в ліжку біля сина. Добре чоловік допомагав - приносив все шо наготував в ліжко. Вовка їв, а я переживала чи він наїдається. всі говорили - не плаче значить ситий. і я себе в цьому переконувала. взяли вагу на прокат і важтли малого. УРВ! він набирає вагу. не стрімко, але на берає! за перший місяць Вовка наїв 750 грам. УРА!!! і їв сам коли хтів і як хотів :) спочатку їв за раз по 2 циці, згодом навчились їсти за 1 годування 1 цицю (щоб виїдав заднє молочко). Вовка більше полюбляє гамати з лівої циці, але і праву "не ображає" :) з неї він любе їсти в позі "валетом" належачи. а коли гуляєм ізголодніє, то на лавочці смакує в позі "колисочки" :)
.
далі стало легше. синочок навчився їсти швидше

зараз годування тривають менше по часу. він смокче сильніше і швидше наїдається. іноді ліниться і засинає з цицею в роті аж молочко тече по підборіддю

але це так класно! в моменти годування грудь ми стаєм одним цілим. я дивлюсь на його блаженне личко під час годування і дякую Богу за нього і за те шо він сам їсть молоко з циць
ось моє кохане і рідне малятко спить зараз в колясці, а в цицях вже набралось смачне молочко, яке він скоро буде гамати
Ось така історія про боротьбу за ГВ. дякую всім хто прочитав. і моя думка: робіть все можливе, щоб Ваші дітки їли молоко з цицьі чим подовше годуйте їх так. боріться за ГВ, адже воно того вартує!!! сил вам і терпіння а ще - смачного молочка для малят!
я дякую Богу за силу і витримку, та за молочко, за те шо годую синочка грудьми, а синочку за бажання, силу і терпіння! і дуже рада за те, шо и на ГВ.!!!
п.с. вибачте що так багато написала, та може мій досвід комусь стане в пригоді
п.с.с. дякую за допомогу в налагодженні лактації косультанту з ГВ Ларисі Валеріївні! в лікарні на Орлика всі лікарі за ГВ. я ходила на лекції з ГВ в лікарні які теж допомогли:)