Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Лактостаз - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 8 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Лактостаз Профілактика і лікування Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Віллі Вонка 

• Душа Малечі, Патріот року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Адміністратор

Відправлено 06 липень 2007 - 19:13

Лактостаз

Лактостаз - це застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози. Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болісністю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груди наблюдається мереживо розширених вен. Напруга і болісність ділянок залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.

Причини виникнення лактостазу

Виникнення лактостазу зазвичай буває викликано двома причинами: підвищеним виробленням молока й порушенням його відтоку з якої-небудь області або із залози в цілому в результаті закупорки або вузькості молочних проток.

Факторами, що призводять до розвитку лактостазу, є:
  • невідповідність між активним функціонуванням залізистої тканини, яка виробляє молоко, і діаметром просвіту молочних ходів (частіше це буває після перших пологів);
  • плоский сосок, наявність на соску тріщин, що ускладнює годування грудьми;
  • відмова від годування грудьми й перехід на штучне вигодовування;
  • стреси й надмірне фізичне навантаження, які приводять до спазмів проток молочних залоз;
  • травми й забиті місця грудей;
  • неправильне прикладання до грудей, при якому дитина неефективно ссе, недостатньо спустошує груди;
  • здавлювання молочних залоз тісним одягом або пальцями матері під час годування, сном на животі;
  • утруднений відтік молока з нижньої частини великих грудей при їх провисанні;
  • переохолодження або перебування на протязі, у результаті чого молочні залози "застуджуються".
Підвищене вироблення молока, як правило, має місце в перші дні при встановленні лактації. При перших пологах молоко прибуває на третю, іноді - на четверту добу, при повторних - приблизно на добу раніше. Маля в цей час висмоктує ще дуже мало, і груди під час годування не спорожняються повністю. При повторних пологах (або, точніше, при повторному грудному вигодовуванні) розвиток застійних явищ повзв'язаний, мабуть, лише із цим. У випадку ж першими пологами, до того ж, часто буває ускладнений і відтік молока, оскільки "неопрацьовані" протоки молочних залоз. У жінки яка народила вперше вузькі й більше звиті протоки.

Профілактика і лікування лактостазу.

Боротися з лактостазом необхідно не тільки тому, що цей стан викликає в жінки дискомфорт, але й тому, що він призводить до розвитку маститу (запалення тканини молочної залози).

Для профілактики лактостазу та боротьби з ним треба в першу чергу не допускати різкого наростання кількості молока. Тому дуже важливо в перший тиждень після пологів обмежити прийом рідини (включаючи перші страви та фрукти) до 800- 1000 мл у день. Зробити це, швидше за все, буде непросто, тому що в цей час пити хочеться набагато більше, ніж завжди.

Іншим засобом профілактики лактостазу є часте прикладання маляти до грудей. Існує думка, що в кожне годування потрібно давати дитині тільки одні груди, але є й інша точка зору, відповідно до якої годувати необхідно по черзі з обох грудей, закінчуючи годівлю прикладанням до тих грудей, що дали маляті перші. Але безсумнівно одне: необхідно годувати дитину по її першій вимозі й дозволяти їй перебувати у грудей стільки, скільки вона захоче. Якщо застій молока значний, дитинці може бути важко брати й ссати груди. У цьому випадку варто зцідити невелику порцію молока, що зніме напругу білясоскової ділянки та дозволить вашому малюку без зусиль захопити сосок.

Корисно також періодично масажувати груди. Масаж проводиться круговими рухами від периферії до центру залози. Особливу увагу варто приділяти більш щільним і хворобливим ділянкам.

Якщо одна молочна залоза турбує вас більше іншої, можна пропонувати її маляті частіше. Якщо маля все-таки не справляється з кількістю молока, яке прибуває та після годування в грудях залишаються ущільнені болісні ділянки, необхідно зціджувати надлишки. Самостійне ручне зціджування нерідко буває надзвичайно болісним, тому попросіть акушерку "розцидіти" вас. Висококласні фахівці здатні при цьому взагалі не заподіяти болю. А можливо, для вас виявиться більш комфортним апаратне зціджування? По ефективності воно не поступається ручному, потрібно тільки добре масажувати проблемні ділянки залози. Добре допомагають зігрівальні компреси на груди - з маззю Вишневського, вазеліновим і камфорним маслом, спиртові. Вони повинні застосовуватися після повноцінного зціджування. Марлеві серветки змочують маслом або спиртом (70%-вий спирт розводиться водою 1:1, 96%-вий - 1:2) і накладають на шкіру молочної залози, покриваючи всю її поверхню. Наступний шар компресу роблять із поліетилену або целофану; він не дозволяє рідині висихати. Створену пов'язку, потрібно добре закріпити бинтом або пелюшкою. Компрес повинен перебувати на грудях близько шести-восьми годин.

Дуже ефективним може виявитися ультразвуковий масаж молочних залоз. Крім того, для поліпшення відтоку молока нерідко призначають окситоцин. Він уводиться внутрішньом'язово за 20- 30 хвилин до годування та викликає скорочення проток молочної залози.

Дорофія Апаєва
Лікар-Педіатр, клініка дитячих хвороб ММА ім. Сєченова
My Signature
Зображення
Компанія Google дала мені більше, ніж школа та університет.
Не бійся ворогів - у гіршому випадку вони можуть тебе вбити. Не бійся друзів - у гіршому випадку вони можуть тебе зрадити. Бійся байдужих - вони не вбивають і не зраджують, але тільки з їхньої мовчазної згоди існують на землі зрада і вбивство.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Yaremko 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 03 грудень 2007 - 17:10

Хто знайде розбіжності? І чому є розбіжності?

Лактостаз

Лактостаз - це закупорка молочної протоки тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози. Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болісністю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Напруга і болісність ділянок залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годівлі з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (імовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини
1. порушення відтоку молока з якогось місця або із залози в цілому в результаті закупорки молочних проток (погане спорожнювання груді або певної її частини)

Фактори виникнення:
1.погане спорожнювання грудей:
1.1.неправильне захоплення грудей;
1.2.годівля в одній позиції;
1.3.використанням пристосувань, що імітують груди;
1.4.використання накладок для грудей підчас годування;
2.обмеження перебування дитини біля грудей;
3.наявність на соску тріщин, що ускладнює годування грудьми;
4.годування грудьми по графіку;
5.введення додаткової рідини
6.відмова від годування грудьми й перехід на штучне вигодовування;
7.здавлювання молочних залоз тісним одягом або пальцями матері під час годування;
8.сон на животі;
9.стреси;
10.надмірне фізичне навантаження (спазми проток молочних залоз);
11.травми й забиті місця грудей;
12.годування грудьми не розігрівшись після переохолодження.

Лікування
1.виправити прикладання дитини до грудей;
2.навчитися годувати дитину в різних позиціях;
3.не давати дитині імітаторів соска (драчка, соску);
4.не використовувати накладки на сосок для годування;
5.продовжувати годувати грудьми, якщо це тільки не занадто болісно. Якнайкраще спорожняти болючу грудь.
a.розташувати дитину біля грудей так, щоб її підборіддя "вказувало" на місце ущільнення.
b.підчас ссання дитини, легенько масажувати груди в районі ущільнення в напрямку від основи грудей до соска.
c.підчас годування зігрівати постраждалу область, випити щось тепле, прийняти теплий душ, він підсилює ефект окситоцину, під душем можна зробити масаж (легкий) і дати груди дитині (або зцідити груди, потім запропонувати дитині груди для розсмоктування застою). Якщо після годівлі застій прощупується - зцідити груди. Потрібно виключити грубі масажі грудей.
d.між годуваннями на почервоніле місце прикладати лід (лід загорнути в тканину) на 5-10 хвилин. лід не має лікувальні властивості, але за рахунок скорочення проток знімає почервоніння та набряк груді;
6.як найчастіше (приблизно раз у годину) пропонувати дитині молочну залозу яка турбує (частота прикладань збільшується за рахунок маминого бажання);
7.не обмежувати час передування дитини біля грудей;
8.виключно грудне вигодовування (без допоювання та догодовування) в перші 6 міс.;
9.призначають додаткові зціджування в залежно від складності, може бути від 1-го до 3-х у добу;
10.розумне фізичне навантаження;
11.спати на спині або на боці;
12.вільний одяг, не тісний бюстгальтер;
13.при застої молока можна використати такі народні засоби, як капустяний аркуш (вкласти в бюстгальтер, зробивши отвір для соска, часто міняти), сир з медом. З гомеопатії - мазь і таблетки Траумель, гомеопатичне масло Апис-Беладонна, міняти примочку кожні дві години. Ефективний апарат Біоптрон.

Профілактика
1.часте прикладання дитини до грудей не рідше ніж що 2 год. (відмовитися від графіку годувань).
2.слідкування за правильністю прикладання до грудей
3.забирати груди після того як дитина їх відпустила, навчитися правильно забирати груди;
4.чергувати груди приблизно що 2 години;
5.вільний одяг, не тісний бюстгальтер;
6.сон на спині або на боці;
7.максимум уникання стресових ситуацій;
8.розумне фізичне навантаження;
9.виключно грудне вигодовування (без допоювання та догодовування) в перші 6 міс.;
10.перш ніж годувати грудьми після переохолодження потрібно розігрітись;
11.уникання травм грудей;
12.корисно також періодично масажувати груди перевіряючи на наявність болючих ущільнень.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Yaremko 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 січень 2008 - 17:37

Мастит – бактеріальна інфекція грудей. Найчастіше він трапляється в матерів, що годують. Проте, він може бути й у жінок, які не годують грудьми, у вагітних і навіть у новонароджених обох статей. Ніхто не знає точно, чому деякі жінки піддаються маститу, а інші - ні. Так, через тріщину або ранку на соску в тканині грудей можуть проникати бактерії, але жінки, у яких із сосками все в порядку теж іноді страждають маститом, а більшість жінок із тріщинами сосків - немає.
Треба відрізняти мастит від застою молока в протоках (лактостазу), тому що застій не треба лікувати антибіотиками, а мастит часто (але не завжди) мають потребу в такому лікуванні. Застій виглядає як хворобливе, припухле, тверде ущільнення в груді. Шкіра над застійною протокою часто дуже червона, так само, як і при маститі, але червоність не так виражена. Лихоманка й біль при маститі звичайно теж сильніші. Однак не завжди легко розрізнити помірний мастит і серйозний лактостаз. Обоє пов'язані із хворобливим ущільненням у груді. Лактостаз може, переходити в мастит. Щоб визначити чи відноситься підвищення температури до проблем грудей, треба виміряти температуру в декількох місцях - під обома пахвами, у лікті, у паху. Якщо температура під пахвами є найвищої, тоді ми вважаємо її симптомом неінфікованого маститу.

Коментарі до основних правил успішного грудного вигодовування

Показання для зціджування молока

Набирання ваги дитини при природньому грудному вигодовуванні
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   syliko 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 26 червень 2008 - 22:37

Може хтось був у подібній ситуації? Якщо так, підкажіть. У мене болить ліва грудь, але ущільнення немає, тож на лактостаз не схоже. Все почалося, як вдень погодувала малу на вулиці, але на думаю це застуда, бо було тепло, я була вкрита шарфом і нітрохи не замерзла. Через кілька годин почало боліти, а на вечір піднялась температура 37,5. Але на інфікування теж не думаю, бо тріщин сосків не було. Зараз поклала горілчаний компрес. Лікар в пологовому казав, що годувати груддю можна при температурі до 38,0. І от попереду ніч, а я не знаю чи годувати якщо температура буде більша, і чи можна збивши годувати, і якою груддю. Якщо хтось відповість, буду дуже вдячна.

Зображення
My Signature
ЗображенняЗображення
Життя іде, і все без коректур
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сеструлька 

• Дока
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 червень 2008 - 07:31

syliko, я бы кормила и больной и здоровой грудью. А если болеть не перестанет, то к врачу обязательно сходи.
My Signature
Зображення - перчинка форуму!
мои тортики
ВСЁ ПОЛУЧАЕТСЯ ТОЛЬКО У ТЕХ, КТО НИЧЕГО НЕ ДЕЛАЕТ!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Світла 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 червень 2008 - 07:57

syliko, корміть обома грудьми обов"язково! В мене кілька разів таке було. Якщо дитинка не впорається протягом дня, попросіть чоловіка вам добре розім"яти та хай сам відсмокче, мій мені так робив, за що йому дуже вдячна. Якщо звичано не допоможе, то вже обов"язково до лікаря.
А от стосовно компресу, маю сумніви, якщо то звичайний невеликий застій, то він вам абсолютно ні до чого. У моєї знайомої був сильний застій в обох грудях, то їй лікарка робила лише масаж із постійним зцідженням (у неї температура теж підіймалася до 38), і сварила чоловіка за нездатність допомогти :)
My Signature
Все буде добре - інакше і бути не може!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Андрусева мамуся 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 червень 2008 - 08:24

Годуйте обома грудьми і робіть легкий масаж. Температура не вплине на якість молока ( така принаймі). В мене тиждень тому теж був застій у лівій груді, цілий день потроху розмасажовувала і давала дитині ліву і саму, і з правою. Все пройшло.
А от з вітром обережно, груди треба берегти.
Знайома теж мала великий застій, масаж не допомогав, дитина відмовлялася смоктати - рятував чоловік - така його доля.
My Signature
Зображення

Зображення

Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 червень 2008 - 09:32

Сеструлька, Світла, Андрусева мама, дякую за відповіді. І хочу запитати, якщо у мене ущільнень в грудях немає, то це всеодно лактостаз?

Зображення
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сеструлька 

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 червень 2008 - 11:17

syliko, что ответить толком не знаю, но мне кажется, что наверно где-то маленький проток застоялся, или воспалился. Надо в любом случае его расцедить - в смысле чаще давать и наверно лучше после кормления хорошенько все сцедить до последней капли. Воспаление знаю снимает хорошо капустный лист приложенный к груди.
My Signature
Зображення - перчинка форуму!
мои тортики
ВСЁ ПОЛУЧАЕТСЯ ТОЛЬКО У ТЕХ, КТО НИЧЕГО НЕ ДЕЛАЕТ!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Світла 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 червень 2008 - 11:17

syliko, не переймайтеся так тим лактостазом, то у вас скоріше всього простий невеликий застій - нічого страшного, лишень не запускайте. Я кормила свого зайчика до 2-х років, то в мене таке бувало кілька разів - за день-два минало.
Ще хотіла додати: частіше прикладайте маленьку до проблемної груді і не давайте ій нічого додаткового, хоча, я так розумію, вона у вас на вийнятково грудному вигодовуванні?
My Signature
Все буде добре - інакше і бути не може!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Viktoriya 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 червень 2008 - 13:53

Перегляд повідомленняsyliko (26.6.2008, 23:37) писав:

Може хтось був у подібній ситуації? Якщо так, підкажіть. У мене болить ліва грудь, але ущільнення немає, тож на лактостаз не схоже. Все почалося, як вдень погодувала малу на вулиці, але на думаю це застуда, бо було тепло, я була вкрита шарфом і нітрохи не замерзла. Через кілька годин почало боліти, а на вечір піднялась температура 37,5. Але на інфікування теж не думаю, бо тріщин сосків не було. Зараз поклала горілчаний компрес. Лікар в пологовому казав, що годувати груддю можна при температурі до 38,0. І от попереду ніч, а я не знаю чи годувати якщо температура буде більша, і чи можна збивши годувати, і якою груддю. Якщо хтось відповість, буду дуже вдячна.

Затвердення може не бути перший час, якщо нічого не робити, то і затвердення з'являться.
При перших же неприємних відчуттях в грудях робіть не горілчаний, а СОДОВИЙ компрес.
1 чайну ложку соди запарити склянкою окропу, намочити в цій воді шматок марлі приблизно 50х50 см, скласти в декілька разів і трохи остудивши, щоб не наробити опіків прикласти до грудей, до больного місця чи місця де є затвердення, зверху махровий рушник, НІЯКИХ ЦЕЛОФАНІВ! і бажано під ковдру лягти, щоб остигало повільніше, тримати, поки не буде ледь теплим, приблизно 20 хв. Потім марлю вийняти, але тримати в теплі груди. Повторити через 3-4 години. Рецепт ДУЖЕ дієвий, перевірений мною не раз за пять років годування :) Ще в перервах прикладала капустний лист, але він ТАКОГО ефекту не давав.
Про допомогу чоловіка. Теж багато разів чула цю пораду, але після того, як сама спробувала, ні кому не раджу, той же ефект, що й з зціджуванням, прибуває більше молока і потрібен час, щоб вийти з цього замкнутого кола, знову просити "допомоги", або цідитися :(
Про 38 градусів - бред. У мене температура піднімалася і до 39,4, при цьому спасалась частим, ДУЖЕ частим прикладанням і содовими компресами. Температуру збивала аспирином-упса.
Довгого і приємного вам вигодовування :unknown:
:36_3_18:
My Signature
Здоров'я вам та вашим малюкам!
Зображення Зображення
  • 5
  • Back To Top

Користувач у мережі   Sweet one 

• Швидка допомога
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 червень 2008 - 14:53

мені це так відомо! пишу те чим дуже дієво рятувалась сама
1.часте прикладування маля
2.якщо є затвердіння- після годування- на 15 хв.холод-(пачку масла з морозилки завертаємо у байкову пеленку і прикладаємо)
3.Компреси - викладаємо на марлечку з отвором для соска і тримаємо після кожного годування 2 год( або до наступного годування)- після чого накладаємо наступний компрес з іншого інградієнту:
а)запаренне насіння льону
б) домашній творог з тертою сирою морквою
в)печена цибуля
г) капусний лист ( можна з медом, якщо малюк не алергик)
д)"Хлебная лепешка"- замочений і віджатий житній хліб.
е)крем "Траумель с"
Дані поради були мені дані консультантом і масажистом Іриною з пологового на Мечнікова.Дійсно врятували вони +масаж груді на перших порах тієї ж Ірини( коли була зовсім критична ситуація і я просто не знала до кого звернутись)
My Signature
"Жизнь слишком коротка, чтобы тратить ее на диеты, жадных мужчин и плохое настроение!" Ф.Раневская
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 01 липень 2008 - 11:41

Перегляд повідомленняViktoriya (27.6.2008, 13:53) писав:

Затвердення може не бути перший час, якщо нічого не робити, то і затвердення з'являться.
При перших же неприємних відчуттях в грудях робіть не горілчаний, а СОДОВИЙ компрес.
1 чайну ложку соди запарити склянкою окропу, намочити в цій воді шматок марлі приблизно 50х50 см, скласти в декілька разів і трохи остудивши, щоб не наробити опіків прикласти до грудей, до больного місця чи місця де є затвердення, зверху махровий рушник, НІЯКИХ ЦЕЛОФАНІВ! і бажано під ковдру лягти, щоб остигало повільніше, тримати, поки не буде ледь теплим, приблизно 20 хв. Потім марлю вийняти, але тримати в теплі груди. Повторити через 3-4 години. Рецепт ДУЖЕ дієвий, перевірений мною не раз за пять років годування :
:blum1:

Дякую, дійсно діє.

Зображення
Зображення
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   бузок 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 жовтень 2008 - 21:26

я з грудьми теж добряче намучилась. До речі ніяких ущільнень теж не було, просто страшенно боліла одна грудь. Перепробувала все, що знала, що знайомі радили, масажистка приходила до дому зціджувати.Ефекту жодного.Дівчата, хто зі львова, раджу з власного досвіду, звернітся в пологовий будинок по вулиці дж.вашингтона, а саме в центр підтримки грудного вигудовування.Там дуже фахові лактологи(мене консультувала п. Гончар), після єдиної консультації я позбувалася проблем. в основному вони рекомендують не зціджувати взагалі, або лише до відчуття комфорту, після годування до проблемних ділянок прикладати лід. А ще один помічний метод - прикладати кору бузини(внутрішньою, слизькою стороною) на ніч
My Signature
Зображення

Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач у мережі   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 03 жовтень 2008 - 21:50

мені здається холод може нашкодити. особливо,коли лактація ще не налагоджена. я більше схиляюся до тепла. зокрема з того, що читала про те, як утворюються застої зробила такий висновок.
  • 0
  • Back To Top

Користувач у мережі   Sweet one 

• Швидка допомога
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 06 жовтень 2008 - 10:45

Перегляд повідомленнябузок (3.10.2008, 22:26) писав:

я з грудьми теж добряче намучилась. До речі ніяких ущільнень теж не було, просто страшенно боліла одна грудь. Перепробувала все, що знала, що знайомі радили, масажистка приходила до дому зціджувати.Ефекту жодного.Дівчата, хто зі львова, раджу з власного досвіду, звернітся в пологовий будинок по вулиці дж.вашингтона, а саме в центр підтримки грудного вигудовування.Там дуже фахові лактологи(мене консультувала п. Гончар), після єдиної консультації я позбувалася проблем. в основному вони рекомендують не зціджувати взагалі, або лише до відчуття комфорту, після годування до проблемних ділянок прикладати лід. А ще один помічний метод - прикладати кору бузини(внутрішньою, слизькою стороною) на ніч

мене консультувала Ірина з пологового на Мечнікова- так от лід, завернутий у байкову пеленочку справді прикладається на кілька хвилин до проблемних ділянок після годування.
Все решта- рекомендовані вище по посту компреси.
My Signature
"Жизнь слишком коротка, чтобы тратить ее на диеты, жадных мужчин и плохое настроение!" Ф.Раневская
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 листопад 2008 - 20:14

у мене вічно заштрики в одному місці в самі не підходящі моменти.
чи можна займатися вправами для грудей після лактостазу?
*мені здається, що варто перечекати, але раптом нічо страшного?*
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mysterious 

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 04 листопад 2008 - 20:28

гра з вогнем, мені здається,якщо болю вже нема,то можна
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Luna 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 листопад 2008 - 21:13

а я - жертва сучасних технологій - два сеанси по 10 хв ультразвуку і жодних проблем - це абсолютно не боляче і настільки дієво, що я з острахом думаю якби довелося мучатися з масажем аби мені вчасно не підказали... в нас в кожній поліклініці у відділі фізіотерапевтичних процедур (там де всілякі електрофарєзи, кисневі коктейлі і всяке таке) - за 20 грн санітарочка ще й свічку над вами потримає аби не лячно було одній у боксі :D
My Signature
Бобро перемагає козло!
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 листопад 2008 - 21:21

Luna, я б теж вдавалася до таких засобів, головне, щоб на користь йшло.
мені теж треба все і зразу :), особливо якщо стосується лікування. ненавиджу хворіти!
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 8 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів