А чи є серед вас такі, що з тих чи інших причин самостійно займаються вихованням своїх діточок? Я от подумки порахував і серед найближчих знайомих виявилось аж 3 таких особи.. (це згадувати довелося 2-3 секунди.. може є більше). В кожної своя історія і кожна по-своєму собі радить..
Чи може матері-одиначки оминають такі ідилічні форуми?
Отут ще й статтю в неті нарив
Цитата
З огляду на власний досвід, скажу, що першу дитину ліпше все-таки народити ближче не до сорока, а до тридцяти, поки у вас ще достатній запас життєвих сил. Після тридцяти, коли ви вже звикли жити для себе, дуже важко перебудовувати свій життєвий уклад. Не виключено, що невгамовний дитячий лемент із приводу і без нього вас просто дратуватиме, і ви мріятимете про те, аби ваша дитина спала довше і не заважала виконувати термінову роботу, зокрема й хатню. Або ж з нетерпінням чекатимете приходу няньки, щоб швидше «змитися» з дому, піти на роботу, поговорити з подругами, сходити в театр.
Народити без чоловіка має сенс тільки тоді, коли ви вже справді дозріли для виконання цієї життєво важливої програми й коли усвідомите, що дитина народжується не для вас. Із моменту народження вона перестає належати вам, вона самостійна особистість. Відкиньте егоїзм, подумайте насамперед про дитину, про те, що віднині ви маєте ставити на перший план її інтереси, відповідати за її життя.
Чи самотня мати-одиначка?
Зважаючи на власний досвід, я б сказала, — абсолютно самотня в екзистенціальному розумінні. Навіть якщо зрідка вам допомагають друзі, навіть якщо ви достатньо заробляєте, аби найняти няньку, навіть якщо ви маєте близького друга — ніхто не розв’яже за вас ваші побутові й психологічні проблеми. Можна час від часу просити близьких і знайомих про деякі послуги, але щоразу, звертаючись зі своїм проханням, ви відчуваєте почуття провини за те, що «навантажуєте» людину. Геть гірше, коли немає ні рідних, ні близьких.
Перед тим, як зважитися на такий відповідальний крок, важливо усвідомити: розраховувати доведеться тільки на себе. Будьте готові до того, що ваші витрати відчутно зростуть. Це послуги няньки (при тому, що найнижчі розцінки за домовленістю — це 8 гривень за годину), памперси, дитячий одяг, взуття і, звісно ж, найкращі продукти. Крім того, квартплата й телефон, проїзд, коли потрібно — ліки. Природно, частенько доводиться брати в борг кілька сотень гривень на два-три тижні до зарплати.
Крім цього, спочатку слід забути про відпустку. До того ж вам протипоказано хворіти. По-перше, ви можете заразити маля, по-друге, виникне питання: хто піде по продукти, догляне дитину тощо?
Чому ми приймаємо таке рішення?
Маючи за плечами негативний досвід доволі раннього заміжжя з людиною, старшою за мене на 12 років, я гадала: народжу дитину й ніхто не буде мені вказувати, що й як робити. Іншими словами, розраховувала, що сама собі буду хазяйкою. Собі й дитині?
Але отут саме можна проаналізувати ситуації різного типу. У першому випадку — жінка, яка переступила 30- або навіть 40-річний рубіж, вважає, що народити дитину для неї все-таки набагато важливіше, ніж знайти собі чоловіка. Часом жінки думають: ніж усе життя «обслуговувати» двох, краще все робити тільки для дитини. Правда, вони далеко не завжди замислюються, як буде самому малюкові поруч із матір’ю, яка змушена бути в домі й за маму, і за тата, проте часто-густо просто не має ні сил, ні бажання, щоб просто з ним погратися. Така мати часом ловить себе на тому, що з людини перетворюється на функцію: подай-принеси-випери-зароби-купи-нагодуй.
Інша ситуація, коли жінка зустріла чоловіка, випадково завагітніла й вирішила народити, тому що й вік уже наче підхожий (ще трохи — і може бути запізно), і самотність «заїла». Тільки от із чоловіком не вийшло знайти порозуміння. Може, він нічого такого не планував. Отже, вся відповідальність тільки на вас і лежить. Ніколи не треба поспішати назустріч першому-ліпшому. А якщо вже так сталося? Минає якийсь час, і батько дитини, яку він не планував, може заявити вам, що це був ваш особистий свідомий вибір, оскільки цю дитину хотіли народити саме ви, а він був усього лише виконавцем вашого бажання, проте жодним чином не збирається брати участь у процесі виховання дитини й узагалі якусь участь у вашому житті.
Звичайно, ми приймаємо таке рішення, тому що не хочемо залишатися самотніми й тому що материнство — це справді щастя. Думаю, свідоме і зріле материнство, до якого 30-річна жінка морально готова, бо вона вже сформувалася як особистість, — це завжди добре. Просто, приймаючи таке рішення, ви маєте бути готові до серйозних іспитів і реально оцінювати свої сили і можливості.
І, звісно ж, дуже б хотілося, щоб наша держава по-справжньому піклувалася про матерів-одиначок і активно підтримувала їх матеріально, як це заведено у Європі.
Як ви до того ставитесь?

Допомога
Вподобай нас на Фейсбуці
Ми ВКонтакі
Ми в Однокласниках

-