Чи жива українська інтелігенція?
Відправлено 25 травень 2008 - 17:00
Як на мене, наші люди, носії цього поняття, це люди старшого покоління, шестидесятники, які мали високі життєві і моральні принципи. Зараз же все інакше...
Відправлено 25 травень 2008 - 17:02
Відправлено 26 травень 2008 - 08:43
Хоча, кожне покоління має найкращих, інша річ, що ці найкращі самі по собі, а не тягнуться один до одного, як власне та інтелігенція. А якщо й так то одного неможна назвати інтелігенцією. Хоча маленькі, осередки людий, які збираються відповідно до своїх інтересів є чимало. Інша справа, що ми не бачимо їх! Або мало бачимо!

Майстер улюблених іграшок :)
Відправлено 26 травень 2008 - 09:23
Думаю, що інтелегенція в нас таки є і не тільки бабусі та дідусі, а й молоді люди. Просто їх не так багато і їх не всі розуміють. Зараз всі хочуть біти вільними і безпосередніми "американцями" , ніж стриманими і консервативними "англійцями"
Відправлено 26 травень 2008 - 10:04
Відправлено 26 травень 2008 - 21:49
Відправлено 27 травень 2008 - 07:17
ROMZES (26.5.2008, 22:49) писав:
Самокритика - це здорово! Але якщо ти перечитаєш все нищенаписане, то може зміниш думку!
КТО ТАКОЙ ИНТЕЛЛИГЕНТ
Сергей Витолин
Как известно, нет людей без достоинств. К примеру: если вы не обладаете золотыми руками, бутсой, голосом или, на худой конец, железной волей, то вы, без сомнения, можете похвастаться луженой глоткой, с помощью которой можно потреблять хорошее пиво и производить плохие слова.
Поставив серию экспериментов, я убедился, что ни одним из вышеперечисленных достоинств не обладаю, и в расстроенных чувствах пришел к отцу за советом. Мудрый родитель рассудил следующим образом:
-Сынок, если ты ровным счетом ни хрена не умеешь делать, даже пить и воровать, то ты, скорее всего, интеллигент.
-Папа, а кто такие интеллигенты? - в недоумении спросил я.
-Я же тебе сказал, это люди, которые ничего не умеют делать!
-Но ведь должны же они чем-то отличаться от остальных людей?
-Вот-вот! Вопросов много задают- недовольно проворчал родитель.
-А еще?! неужели это все, что ты мне можешь сказать! - в отчаяньи воскликнул я.
-Все интеллигенты имеют длинный язык и нос, который вечно суют не в свои дела, и за это они получают по шее! - папаша изложил мне краткий курс антропологии интеллигенции.
-А как же они зарабатывают на жизнь?
-А они не зарабатывают.
-Как это?
-А ты их спроси! - буркнул кормилец и, утомленный моими вопросами, начал засыпать. Ошарашенный полученной информацией, я затормошил его что есть силы.
-Но где мне их найти?
-Где-где… В институте!

Відправлено 27 травень 2008 - 08:15
Слово интеллигенция появилось в русском и польском языках в первой половине XIX века и представляло собой своеобразную альтернативу слову дворянство. Вошло в иностранные словари с пометкой русское.
Интеллигент — представитель слоя интеллигенции. В отличии от интеллектуала, интеллигент не обязательно занимается умственным трудом.
Как указывает российский социолог Г. Силласте, российская интеллигенция в конце ХХ столетия расслоилась на три страты (от «stratum» — прослойка):
* «высшую интеллигенцию» — люди творческих профессий, развивающие науку, технику, культуру, гуманитарные дисциплины. Подавляющее большинство представителей этого слоя заняты в социальной и духовной сферах, меньшинство — в промышленности (техническая интеллигенция);
* «массовую интеллигенцию» — врачи, учителя, инженеры, журналисты, конструкторы, технологи, агрономы и другие специалисты. Многие представители страты работают в отраслях социальной сферы (здравоохранение, образование), несколько меньше (до 40 %) — в промышленности, остальные в сельском хозяйстве или в торговле.
* «полуинтеллигенцию» — техники, фельдшеры, медицинские сестры, ассистенты, референты, лаборанты. По уровню жизни преобладающая часть этой страты в России живет за чертой бедности.[2]
Відправлено 27 травень 2008 - 09:38
ROMZES (26.5.2008, 22:49) писав:
Не може інтелігенція бути більшістю. Це еліта будь-якої нації (не та "еліта", що на Банковій і Грушевського, а справжня). Але це рушійна сила, це зразки для наслідування.
Я от можу назвати в моєму розумінні інтелігентними людьми Мирослава Поповича, своїх геніальних викладачів В.Шаповала, П.Скрипку, багатьох інших (зараз так і не пригадаю), є такі люди і серед письменників, артистів, просто серед нас. Просто ми їх не завжди помічаємо.
Відправлено 27 травень 2008 - 13:19
А ще інтеліґент ніколи не скаже: "Я -- інтеліґент" ;)
Вони займаються собі потихеньку своїми справами і взагалі не намагаються себе якось класифікувати
Відправлено 27 травень 2008 - 14:21
Щасливий татусь (27.5.2008, 8:17) писав:
КТО ТАКОЙ ИНТЕЛЛИГЕНТ
Сергей Витолин
Как известно, нет людей без достоинств. К примеру: если вы не обладаете золотыми руками, бутсой, голосом или, на худой конец, железной волей, то вы, без сомнения, можете похвастаться луженой глоткой, с помощью которой можно потреблять хорошее пиво и производить плохие слова.
Поставив серию экспериментов, я убедился, что ни одним из вышеперечисленных достоинств не обладаю, и в расстроенных чувствах пришел к отцу за советом. Мудрый родитель рассудил следующим образом:
-Сынок, если ты ровным счетом ни хрена не умеешь делать, даже пить и воровать, то ты, скорее всего, интеллигент.
-Папа, а кто такие интеллигенты? - в недоумении спросил я.
-Я же тебе сказал, это люди, которые ничего не умеют делать!
-Но ведь должны же они чем-то отличаться от остальных людей?
-Вот-вот! Вопросов много задают- недовольно проворчал родитель.
-А еще?! неужели это все, что ты мне можешь сказать! - в отчаяньи воскликнул я.
-Все интеллигенты имеют длинный язык и нос, который вечно суют не в свои дела, и за это они получают по шее! - папаша изложил мне краткий курс антропологии интеллигенции.
-А как же они зарабатывают на жизнь?
-А они не зарабатывают.
-Как это?
-А ты их спроси! - буркнул кормилец и, утомленный моими вопросами, начал засыпать. Ошарашенный полученной информацией, я затормошил его что есть силы.
-Но где мне их найти?
-Где-где… В институте!
До того додам:
на жаль, у інтелігенції є такий грішок: вони знають як "бути", "вміти", "знати", "розуміти", "володіти", навіть "могти", але... не вміють "зробити" :(
Тому про них і склалася така, досить таки справедлива думка, що вони вміють лише язиками чесати.
Згадайте 17-ті роки минулого століття. Українська рада, Грушевський і т.д. Піднатужилися, навіть досягли, але далі... бла-бла-бла... проморгали... Тому що етап розробки ідеї, її досягнення ще так-сяк, а от втримати...
До речі і в наші часи так.
Не згодна, що на Банковій і т.д. немає еліти (не та "еліта", що на Банковій і Грушевського, а справжня) - мамаПашіЖені). Є багато тих, хто недоречний там, але й багато САМЕ інтелігенції. Саме через що, у них нічого й не виходить. Вони не вміють опиратися акулам, вони пасують, вони кидаються у філантропію, меценатство, балачки та пустопорожню балаканину... але саме через свою інтелігентність.
Бо якщо ви поспілкуєтеся з ними безпосередньо, то вони й розумні, і талановиті, і виховані і ввічливі, і патріоти, і працюють по ой-як багато...
Але кредо інтелігентів, як раз: "обговоримо...?"
А шестидесятники та їм подібні, це вже не зовсім інтелігенція. Це абсолютно інший вид, це ті, хто ВИРІС вже з інтелігенції (не в сенсі, що зріс у інтелігентній сім"ї, а що поняття "інтелігенція" для нього вже замале). Це, можна сказати, революціонери. Бо саме вони вже вміли не тільки розробити ідею, а й донести її до мас і пробували її захистити далеко не лише за допомогою розмов.
Відправлено 27 травень 2008 - 14:36
"Поймали хулиганы интеллигента и говорят:
- Если не заругаешься, мы тебя побъем;
- Нет,- отвечает интеллигент, бейте, но плохих слов говорить не буду.
- Говори, а то прибъем!
- Нет, ни за что!
- Говори плохое слово, а то зарежем!
- В таком случае, Вы - какашка!"
До чого це я? Сама не знаю. Мабуть, перевибори в Києві на мене так подіяли. Сумно з результатів.
Відходять у минуле українські інтелігенти, і все, що з ними пов"язане, що раніше культивувалось у суспільстві (хоча і не завжди виконувалось). Це були освідченність, культурність, порядність, честь, доброта, дружба, сміливість, прихільність своїм принципам, ідеалам, скромність, врешті решт. Що прийшло, знаєте, друзі, самі.
Навіть ті люди, яких ще в 90-х можна було віднести до славної когорти інтелігентів, зараз порозгублювали у боротьбі за пости, владу, гроші більшість прекрасних своїх якостей.
Відправлено 27 травень 2008 - 14:49
Осока (27.5.2008, 15:36) писав:
- Говори, а то прибъем!
- Нет, ни за что!
До чого це я? Сама не знаю. Мабуть, перевибори в Києві на мене так подіяли. Сумно з результатів.
Відходять у минуле українські інтелігенти, і все, що з ними пов"язане, що раніше культивувалось у суспільстві (хоча і не завжди виконувалось). Це були освідченність, культурність, порядність, честь, доброта, дружба, сміливість, прихільність своїм принципам, ідеалам, скромність, врешті решт. Що прийшло, знаєте, друзі, самі.
Навіть ті люди, яких ще в 90-х можна було віднести до славної когорти інтелігентів, зараз порозгублювали у боротьбі за пости, владу, гроші більшість прекрасних своїх якостей.
продовження анекдоту:
- Ну хіба тол матюк? Ти давай щось посерйозніше!
- Ви - Вагон какашок!
Осока (27.5.2008, 15:36) писав:
- Говори, а то прибъем!
- Нет, ни за что!
продовження анекдоту:
- Ну хіба тол матюк? Ти давай щось посерйозніше!
- Ви - Вагон какашок!

Відправлено 27 травень 2008 - 18:07
ansi (27.5.2008, 15:21) писав:
Згодна, є. Але я писала в основному. А їх там ну дуже мало, або просто вони непомітні.
Відправлено 24 січень 2009 - 14:43
Відправлено 25 грудень 2010 - 23:37

Допомога
Вподобай нас на Фейсбуці
Ми ВКонтакі
Ми в Однокласниках

-