Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Чи жива українська інтелігенція? - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 2 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Чи жива українська інтелігенція? Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Осока 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 25 травень 2008 - 17:00

Хочу запитати Вашу думку. А чи жива ще українська інтелігенція? І все те найкраще, що пов"язане з цим поняттям? Чи є зараз молоді люди, нове покоління, яких можна назвати українською інтелігенцією, чи це поняття, як і епоха, що його породила, відходять у минуле?
Як на мене, наші люди, носії цього поняття, це люди старшого покоління, шестидесятники, які мали високі життєві і моральні принципи. Зараз же все інакше...
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сеструлька 

• Дока
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 травень 2008 - 17:02

Осока, думаю. что в отношении молодежи это понятие не актуально, таких не знаю ни лично, ни по наслышке. Не умеют наверное сейчас так жить...У нас или обычный народ, либо "гламурные падонки".
My Signature
Зображення - перчинка форуму!
мои тортики
ВСЁ ПОЛУЧАЕТСЯ ТОЛЬКО У ТЕХ, КТО НИЧЕГО НЕ ДЕЛАЕТ!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Щасливий татусь 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 травень 2008 - 08:43

Аби відповісти це запитання, потрібно дати визначення, а що ж таке ота інтелігенція, які її сучасні прояви? Бо в те визначення, під яким ми розуміємо, наших, навіть уже не батьків, а бубісів і дідусів, до нас аж ніяк не підходить.
Хоча, кожне покоління має найкращих, інша річ, що ці найкращі самі по собі, а не тягнуться один до одного, як власне та інтелігенція. А якщо й так то одного неможна назвати інтелігенцією. Хоча маленькі, осередки людий, які збираються відповідно до своїх інтересів є чимало. Інша справа, що ми не бачимо їх! Або мало бачимо!
My Signature
Майстер улюблених іграшок :)
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Татусечка 

• Мама трьох принцес, Матуся року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 26 травень 2008 - 09:23

Я думаю, що Сеструлька права. В наш час, чомусь до інтелегенції відносять багатих, а інші то просто звичайні люди...
Думаю, що інтелегенція в нас таки є і не тільки бабусі та дідусі, а й молоді люди. Просто їх не так багато і їх не всі розуміють. Зараз всі хочуть біти вільними і безпосередніми "американцями" , ніж стриманими і консервативними "англійцями"
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Маруся 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 травень 2008 - 10:04

Свого двоюрідного брата вважаю українським інтелегентом. Мати в нього була вчителькою в гімназії, на даний час є викладачем у ВУЗі, батько воєнний, також викладає. Мій братик закінчив у Києві школу з золотою медаллю, вступив на безкоштовне до Тараса Шевченко. Отримував президентську стипендію. Закінчив з червоним дипломом. Працює в страховій компанії, розмовляє тільки українською, незважаючи на те, що майже все дитинство прожив в Росії. Проживає він з батьками в двокімнатній "гостинці", взяв в кредит собі машину.Ще , до речі, захистив кандидатську. Я знаю, що за такими людьми майбутнє. Він вихований, ерудований, чемний, приємний, наполегливий і т.д. І я вірю, що він досягне значних висот. За такими людьми майбутнє
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ROMZES 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 травень 2008 - 21:49

Вважаю що інтелигенція була-є-і буде, але вона ніколи не була більшістю. А ось що підрозуміває кожен в слові - інтелигент, хотілося б почути! Покищо тільки Маруся описала як вона це розуміє. Моя особиста думка що інтелигент це не обов"язково освічена людина, чи дитина тих чи інших батьків скоріше це людина яка придержується правил моралі та етики, існуючих на даний час, та мабуть думає в першу чергу про інших а не про себе!!!! Додам що себе інтелигентом не вважаю - за власними мірками не дотягую.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 травень 2008 - 07:17

Перегляд повідомленняROMZES (26.5.2008, 22:49) писав:

Вважаю що інтелигенція була-є-і буде, але вона ніколи не була більшістю. А ось що підрозуміває кожен в слові - інтелигент, хотілося б почути! Покищо тільки Маруся описала як вона це розуміє. Моя особиста думка що інтелигент це не обов"язково освічена людина, чи дитина тих чи інших батьків скоріше це людина яка придержується правил моралі та етики, існуючих на даний час, та мабуть думає в першу чергу про інших а не про себе!!!! Додам що себе інтелигентом не вважаю - за власними мірками не дотягую.

Самокритика - це здорово! Але якщо ти перечитаєш все нищенаписане, то може зміниш думку!

КТО ТАКОЙ ИНТЕЛЛИГЕНТ

Сергей Витолин

Как известно, нет людей без достоинств. К примеру: если вы не обладаете золотыми руками, бутсой, голосом или, на худой конец, железной волей, то вы, без сомнения, можете похвастаться луженой глоткой, с помощью которой можно потреблять хорошее пиво и производить плохие слова.
Поставив серию экспериментов, я убедился, что ни одним из вышеперечисленных достоинств не обладаю, и в расстроенных чувствах пришел к отцу за советом. Мудрый родитель рассудил следующим образом:

-Сынок, если ты ровным счетом ни хрена не умеешь делать, даже пить и воровать, то ты, скорее всего, интеллигент.

-Папа, а кто такие интеллигенты? - в недоумении спросил я.

-Я же тебе сказал, это люди, которые ничего не умеют делать!

-Но ведь должны же они чем-то отличаться от остальных людей?

-Вот-вот! Вопросов много задают- недовольно проворчал родитель.

-А еще?! неужели это все, что ты мне можешь сказать! - в отчаяньи воскликнул я.

-Все интеллигенты имеют длинный язык и нос, который вечно суют не в свои дела, и за это они получают по шее! - папаша изложил мне краткий курс антропологии интеллигенции.

-А как же они зарабатывают на жизнь?

-А они не зарабатывают.

-Как это?

-А ты их спроси! - буркнул кормилец и, утомленный моими вопросами, начал засыпать. Ошарашенный полученной информацией, я затормошил его что есть силы.

-Но где мне их найти?

-Где-где… В институте!
My Signature
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сеструлька 

• Дока
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 травень 2008 - 08:15

intelligentia, intellegentia — понимание, познавательная сила, знание, от intelligens, intellegens — умный, понимающий, знающий, мыслящий) — социальная группа лиц, профессионально занимающихся умственным — преимущественно сложным и творческим — трудом, развитием и распространением образования и культуры и отличающихся высотой духовно-нравственных устремлений, обостренным чувством долга и чести. В другом значении просто лица умственного труда. [1]

Слово интеллигенция появилось в русском и польском языках в первой половине XIX века и представляло собой своеобразную альтернативу слову дворянство. Вошло в иностранные словари с пометкой русское.

Интеллигент — представитель слоя интеллигенции. В отличии от интеллектуала, интеллигент не обязательно занимается умственным трудом.

Как указывает российский социолог Г. Силласте, российская интеллигенция в конце ХХ столетия расслоилась на три страты (от «stratum» — прослойка):

* «высшую интеллигенцию» — люди творческих профессий, развивающие науку, технику, культуру, гуманитарные дисциплины. Подавляющее большинство представителей этого слоя заняты в социальной и духовной сферах, меньшинство — в промышленности (техническая интеллигенция);
* «массовую интеллигенцию» — врачи, учителя, инженеры, журналисты, конструкторы, технологи, агрономы и другие специалисты. Многие представители страты работают в отраслях социальной сферы (здравоохранение, образование), несколько меньше (до 40 %) — в промышленности, остальные в сельском хозяйстве или в торговле.
* «полуинтеллигенцию» — техники, фельдшеры, медицинские сестры, ассистенты, референты, лаборанты. По уровню жизни преобладающая часть этой страты в России живет за чертой бедности.[2]
My Signature
Зображення - перчинка форуму!
мои тортики
ВСЁ ПОЛУЧАЕТСЯ ТОЛЬКО У ТЕХ, КТО НИЧЕГО НЕ ДЕЛАЕТ!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 травень 2008 - 09:38

Перегляд повідомленняROMZES (26.5.2008, 22:49) писав:

Не може інтелігенція бути більшістю. Це еліта будь-якої нації (не та "еліта", що на Банковій і Грушевського, а справжня). Але це рушійна сила, це зразки для наслідування.
Я от можу назвати в моєму розумінні інтелігентними людьми Мирослава Поповича, своїх геніальних викладачів В.Шаповала, П.Скрипку, багатьох інших (зараз так і не пригадаю), є такі люди і серед письменників, артистів, просто серед нас. Просто ми їх не завжди помічаємо.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Rimas 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 травень 2008 - 13:19

угу.. всьо вірно. Їх меншість...
А ще інтеліґент ніколи не скаже: "Я -- інтеліґент" ;)
Вони займаються собі потихеньку своїми справами і взагалі не намагаються себе якось класифікувати
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ansi 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 27 травень 2008 - 14:21

Перегляд повідомленняЩасливий татусь (27.5.2008, 8:17) писав:

Самокритика - це здорово! Але якщо ти перечитаєш все нищенаписане, то може зміниш думку!

КТО ТАКОЙ ИНТЕЛЛИГЕНТ

Сергей Витолин

Как известно, нет людей без достоинств. К примеру: если вы не обладаете золотыми руками, бутсой, голосом или, на худой конец, железной волей, то вы, без сомнения, можете похвастаться луженой глоткой, с помощью которой можно потреблять хорошее пиво и производить плохие слова.
Поставив серию экспериментов, я убедился, что ни одним из вышеперечисленных достоинств не обладаю, и в расстроенных чувствах пришел к отцу за советом. Мудрый родитель рассудил следующим образом:

-Сынок, если ты ровным счетом ни хрена не умеешь делать, даже пить и воровать, то ты, скорее всего, интеллигент.

-Папа, а кто такие интеллигенты? - в недоумении спросил я.

-Я же тебе сказал, это люди, которые ничего не умеют делать!

-Но ведь должны же они чем-то отличаться от остальных людей?

-Вот-вот! Вопросов много задают- недовольно проворчал родитель.

-А еще?! неужели это все, что ты мне можешь сказать! - в отчаяньи воскликнул я.

-Все интеллигенты имеют длинный язык и нос, который вечно суют не в свои дела, и за это они получают по шее! - папаша изложил мне краткий курс антропологии интеллигенции.

-А как же они зарабатывают на жизнь?

-А они не зарабатывают.

-Как это?

-А ты их спроси! - буркнул кормилец и, утомленный моими вопросами, начал засыпать. Ошарашенный полученной информацией, я затормошил его что есть силы.

-Но где мне их найти?

-Где-где… В институте!

До того додам:
на жаль, у інтелігенції є такий грішок: вони знають як "бути", "вміти", "знати", "розуміти", "володіти", навіть "могти", але... не вміють "зробити" :(
Тому про них і склалася така, досить таки справедлива думка, що вони вміють лише язиками чесати.
Згадайте 17-ті роки минулого століття. Українська рада, Грушевський і т.д. Піднатужилися, навіть досягли, але далі... бла-бла-бла... проморгали... Тому що етап розробки ідеї, її досягнення ще так-сяк, а от втримати...
До речі і в наші часи так.
Не згодна, що на Банковій і т.д. немає еліти (не та "еліта", що на Банковій і Грушевського, а справжня) - мамаПашіЖені). Є багато тих, хто недоречний там, але й багато САМЕ інтелігенції. Саме через що, у них нічого й не виходить. Вони не вміють опиратися акулам, вони пасують, вони кидаються у філантропію, меценатство, балачки та пустопорожню балаканину... але саме через свою інтелігентність.
Бо якщо ви поспілкуєтеся з ними безпосередньо, то вони й розумні, і талановиті, і виховані і ввічливі, і патріоти, і працюють по ой-як багато...
Але кредо інтелігентів, як раз: "обговоримо...?"

А шестидесятники та їм подібні, це вже не зовсім інтелігенція. Це абсолютно інший вид, це ті, хто ВИРІС вже з інтелігенції (не в сенсі, що зріс у інтелігентній сім"ї, а що поняття "інтелігенція" для нього вже замале). Це, можна сказати, революціонери. Бо саме вони вже вміли не тільки розробити ідею, а й донести її до мас і пробували її захистити далеко не лише за допомогою розмов.
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 травень 2008 - 14:36

Згадала анекдот шкільної пори. Чомусь він тоді здавався ТАКИМ смішним.
"Поймали хулиганы интеллигента и говорят:
- Если не заругаешься, мы тебя побъем;
- Нет,- отвечает интеллигент, бейте, но плохих слов говорить не буду.
- Говори, а то прибъем!
- Нет, ни за что!
- Говори плохое слово, а то зарежем!
- В таком случае, Вы - какашка!"
До чого це я? Сама не знаю. Мабуть, перевибори в Києві на мене так подіяли. Сумно з результатів.
Відходять у минуле українські інтелігенти, і все, що з ними пов"язане, що раніше культивувалось у суспільстві (хоча і не завжди виконувалось). Це були освідченність, культурність, порядність, честь, доброта, дружба, сміливість, прихільність своїм принципам, ідеалам, скромність, врешті решт. Що прийшло, знаєте, друзі, самі.
Навіть ті люди, яких ще в 90-х можна було віднести до славної когорти інтелігентів, зараз порозгублювали у боротьбі за пости, владу, гроші більшість прекрасних своїх якостей.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 травень 2008 - 14:49

Перегляд повідомленняОсока (27.5.2008, 15:36) писав:

- Говори, а то прибъем!
- Нет, ни за что!
До чого це я? Сама не знаю. Мабуть, перевибори в Києві на мене так подіяли. Сумно з результатів.
Відходять у минуле українські інтелігенти, і все, що з ними пов"язане, що раніше культивувалось у суспільстві (хоча і не завжди виконувалось). Це були освідченність, культурність, порядність, честь, доброта, дружба, сміливість, прихільність своїм принципам, ідеалам, скромність, врешті решт. Що прийшло, знаєте, друзі, самі.
Навіть ті люди, яких ще в 90-х можна було віднести до славної когорти інтелігентів, зараз порозгублювали у боротьбі за пости, владу, гроші більшість прекрасних своїх якостей.

продовження анекдоту:
- Ну хіба тол матюк? Ти давай щось посерйозніше!
- Ви - Вагон какашок!

Перегляд повідомленняОсока (27.5.2008, 15:36) писав:

- Говори, а то прибъем!
- Нет, ни за что!

продовження анекдоту:
- Ви - Вагон какашок!
My Signature
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 травень 2008 - 15:27

Перегляд повідомленняЩасливий татусь (27.5.2008, 15:49) писав:

продовження анекдоту:
- Ви - Вагон какашок!

Вже майже не сумно. Вже смішно. :D
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 травень 2008 - 15:50

Перегляд повідомленняОсока (27.5.2008, 16:27) писав:

Вже майже не сумно. Вже смішно. :D

Особливо після того, як двічі прочита повідомлення :unknown:
My Signature
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 травень 2008 - 17:50

Перегляд повідомленняЩасливий татусь (27.5.2008, 16:50) писав:

Особливо після того, як двічі прочита повідомлення :unknown:

:sorry: :rofl: :rofl:
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 травень 2008 - 18:07

Перегляд повідомленняansi (27.5.2008, 15:21) писав:

Не згодна, що на Банковій і т.д. немає еліти (не та "еліта", що на Банковій і Грушевського, а справжня) - мамаПашіЖені). Є багато тих, хто недоречний там, але й багато САМЕ інтелігенції. Саме через що, у них нічого й не виходить. Вони не вміють опиратися акулам, вони пасують, вони кидаються у філантропію, меценатство, балачки та пустопорожню балаканину... але саме через свою інтелігентність.

Згодна, є. Але я писала в основному. А їх там ну дуже мало, або просто вони непомітні. :unknown:
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   kaykay 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Новачки

Відправлено 06 серпень 2008 - 01:35

так

так

так

так
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Наталюсик 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 24 січень 2009 - 14:43

мені теж пощастило бути знайомою людей, яких вважаю укр. інтелігенцією, когось знаю з вузу, декотрих, ще з часів ліцею. Все освідчені, мислячі люди, з життєвими принципами, моральністю, котрі перш за все від себе вимагають. Їм власне потрібні тільки особисті виконаче директори чи менеджери, тоді взагалі булоб супер (бо вони намагаються робити щось, але на міру своїх можливостей, а можливості у них не завжди великі). Але я щаслива, що їх вистачає в моєму оточенні, бо є на кого рівнятися і до кого тягнутися.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Бурулька 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 грудень 2010 - 23:37

Часто і сама задумуюсь над цим питанням. Я для себе навіть знаходжу пояснення чому ми на сьогоднішній день задаєм собі таке питання. Так, інтелегенція вимирає, ті що залишились то це одиниці, і вони ще щось вкладають у своїх нащадків але....інтелегенція буде тільки тоді відроджуватись якщо і створюватись будуть нові сім"ї інтелегентні. А що зараз я спостерігаю...наприклад, хлопець з порядної , інтелегентної сім"ї і.т.д. якимось засліпленням створив сім"ю з простою дівчиною, де інтелегентністю і не пахне...так діти їхні вже зовсім отримають інашке виховання. І таких сімей зараз тисячі. Ти запитай пересічну молодь про те, хто такий інтелігент, і що почуєш...в кращому випадку ВОНО просто зарже...от і маєм що маєм. В мому товаристві друзів є багато неодружених і не тому , що вони не хочуть а просто не можуть знайти собі подібних.., інтелегентних, порядних, освідчених. От і тримаємся купи.
My Signature
Зображення
Не бойтесь кого-то потерять. Вы не потеряете того, кто нужен вам по жизни. Теряются те, кто послан вам для опыта.
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 2 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів

Пиши українською Перекладач онлайн