olia14, дуже розділяю ваші погляди і роздуми на тему "золота середина".
Чесно скажу, що часом, читаючи методи виховання Ясної, ловлю себе на думці, що це не компроміси, а вседозволеність...
От для прикладу фото з калабаньою...
Дитина захотіла - мама пустила. Босоніж. А в калабаньці може бути гострий камінчик чи шкло. Та багато чого може бути. То хіба варто в такому випадку йти на поводу в дитини, аби лиш вона не кричала і не капризувала??
Або вищеописана ситуація з "..вибач, що я тебе відволікаю.."
Якщо чесно, мені трохи дивно це читати. Для дитини батьки повинні бути авторитетом, і строгість в цьому нелегкому процесі - ніяк не заважатиме. Пам"ятаю навіть зі школи - улюбленими вчителями були саме суворі, але справедливі, а не ті, яким можна було вилізти на голову. Ми це прекрасно розуміли і чудово користувалися з ситуації.
відчайдушна домогосподарка (25.6.2010, 17:54) писав:
Я стараюся по максимуму не обмежувати дитину...
З часом, дитина яка відчуває вседозволеність дуже зручно для себе цим користується.
Ситуації бувають різні, і якщо йде мова про безпеку дитини чи про її здоров"я ( в мокрих капцях після калабаньки довго не погуляєш, або якщо дитина не грається біля мами, а біжить куди очі бачать, не озираючись чи йде мама слідом чи ні) - слід бути категоричною , а не йти на поводу в дитячих забаганок.
Нам в критичних моментах допомагає мій твердий і категоричний тон. Якщо дитина закатує істерику, я ніколи її не намагаюсь заспокоїти. Просто твердо кажу, що якщо не заспокоїться - ми підемо додому. І все. Більше ніяких вмовлянь чи відволікань. Або махаю ручкою і кажу "па-па, якщо заспокоїшся, мене наздоженеш, я буду йти помаленько".
Постійний пошук компромісу, або метод "дай-за-дай" (тобі не можна лізти на гірку, зате можна поталяпатися в калабанці) дає дитині зрозуміти, що батьки під неї підлаштовуються. Часом просто варто сказати НІ, тому що Я ТАК СКАЗАЛА, тому що я мама, я старша і я знаю як в цій ситуації буде краще.
Дякую за увагу :)
Повідомлення відредаговано Рижуля: 26 червень 2010 - 14:56