Допустимо, у дитини є "погані" гени батьків. Що все таки відіграє вирішальну роль у формуванні характеру та особистості - її гени, чи виховання?
Маю реальний приклад знайомого хлопчика - мати - нероба, за все життя жодного разу не працювала, народила трьох дітей і всі вони живуть з того, що хтось їм постійно допомагає. Сама матір нічого не робить, і бажання не має, вихованням дітей не займається :(
Батько - вже помер, але мав дуже сумнівне минуле, був доброю людиною, але дуже легко піддавався згубному впливу наркотиків, вулиці, компанії тощо :(
До недавнього часу я вважала, що гени не мають вирішального значення в тому, яким буде характер людини. Всю відповідальність покладала на виховання.
Але помічаю, що попри усі зусилля виховати дитину так, як потрібно ( а виховують його інші люди), ця дитина часто себе поводить з першого погляду неадекватно, а якщо придивитись уважніше - то дитина і її характер та способи спілкування із навколишнім світом точнісінько повторюють поведінку її батька... іноді і матері..
як вважаєте, чи можливо якось повпливати на таке, чи це закладено природою і проти цього "не попреш"?
можу навести багато прикладів, де дитина поводить себе точнісінько як батько ( тобто, типово), при тому, що батька він бачив останній раз у двохрічному віці, відповідно, перейняти цього свідомо не міг.
Буду вдячна за ваші відповіді та участь у обговоренні.

Допомога