Сторінка 1 з 1
Толока
Відправлено 25 березень 2010 - 18:30
Скажіть будь ласка чи є такий закон який зобовязує примусово іти на толоку?
Відправлено 25 березень 2010 - 18:40
Не впевнена на 100%, але думаю нема такого закону. Якби був то думаю, що всіх би заставляли, а так це добровільне діло!
Відправлено 25 березень 2010 - 19:30
Галюсінька, Це "суботнік" колись був перед ДН п. Леніна, а тепер толока перед Паскою:)
Відправлено 27 березень 2010 - 12:49
Толока по бажанню на скільки я знаю, але якщопо роботі щось то тоді може бути примусово
Відправлено 27 березень 2010 - 13:40
Галюсінька (25.3.2010, 20:24) писав:
толоку що це таке?
Толока є давнім українським звичаєм. Її організовували на селі для виконання термінових робіт, що вимагали значної кількості осіб: збирання врожаю, вирубування лісу, спорудження будинків тощо. Іноді толоку використовували для проведення громадських робіт (будування церков, шкіл, читалень, доріг тощо).
У толоці односельчани брали участь, тобто працювали толокою (спільно, разом), добровільно й задарма, не потребуючи плати за свою працю. Зазвичай особа, на користь якої працювали, частувала робітників. Також звичною справою було звершення толоки народним гулянням — танцями і співами.
За панщини толока застосовувалася як додаткова робоча повинність кріпаків.
Толоку як кріпацьку повинність ліквідовано в Російський імперії в 1847 —1848 роках. Як інститут звичаєвого права і добровільної взаємодопомоги толока в Україні продовжувала і навіть продовжує існувати дотепер.

Щастя можливе тільки тоді, коли людина стає джерелом щастя для інших.
Останнє слово має залишатись за чоловіком. І це слово: "Так, кохана!"
Поділитися темою:
Сторінка 1 з 1

Допомога