Бронхіт і знов хвороба...методи лікування
Відправлено 28 квітень 2008 - 12:13
Рецидивирующий бронхіт – одне з найбільш частих захворювань органів подиху в дітей. Термін “рецидивирующий бронхіт” використають для позначення повторюваних респіраторних захворювань без ознак пневмосклерозу (розростання сполучної тканини в легенях) і без симптомів дихальної алергії, тобто без бронхоспазма. При рецидивирующем бронхіті (РБ) епізоди захворювання повторюються 2-3 рази в рік і частіше протягом 1 -2 років на тлі гострих респіраторних вірусних інфекцій.
Діти з рецидивирующим бронхітом становлять майже 30 % всіх пацієнтів із хворобами органів подиху. По частоті ця патологія посідає друге місце після алергійних захворювань (астматичного бронхіту й бронхіальної астми).
Причини
У дітей безсумнівний зв'язок загострень РБ із ОРЗ як вірусної, так і бактеріальної природи. При цьому частіше причиною загострення є вирусно-бактериальная флора. З бактерій, які викликають загострення РБ, приблизно з рівною частотою виявляють пневмокок і гемофильную паличку, а в школярів микоплазму й пневмококи.
Основне значення в розвитку РБ мають наступні фактори, що привертають:
1. вік (хворіють діти переважно раннього й дошкільного віку);
2. аномалії конституції (діатези), “перинатальная” патологія (патологічний плин вагітності й пологів);
3. хронічні вогнища інфекції в Органах-органах-лор-органах (хронічні синусити, тонзиліт, аденоидит);
4. сімейні фактори, у тому числі те, що дорослі хворі із хронічними бронхолегочними захворюваннями в родині є джерелом інфікування дитини;
5. екзогенні впливи (забруднення атмосфери — свинець, пари бензину й ін., кліматичні особливості, пасивне паління, незадовільні побутовий^-побутові-житло-побутові умови);
6. генетичні фактори (особливості імунологічної реактивності).
Існує більша група дітей з рецидивирующим плином бронхіту на тлі інших захворювань органів подиху (так званий вторинний бронхіт): при аспірації (вдиханні) рідин, при влученні сторонніх предметів у дихальні шляхи, при спадкоємних захворюваннях (муковисцидоз, дефіцит альфа-1-антитрипсина), при спадкоємних иммуннодефицитних станах, при аномаліях розвитку бронхолегочной системи.
Механізм розвитку
У дихальних шляхах здорової людини утвориться певна кількість слизуватого секрету, що грає бар'єрну й захисну роль. Він охороняє дихальний епітелій від ушкодження, воложить і зігріває вдихуване повітря, забезпечує видалення сторонніх часток (у тому числі інфекційних). Біологічно активні речовини, що втримуються в слизу, підвищують місцевий імунітет бронхів.
Інфекційні збудники (віруси, бактерії, хламидии, гриби) або неінфекційні (пил, дим і ін.) викликають ушкодження кліток слизуватої оболонки бронхів, приводячи до їхнього роздратування й запалення. При цьому відбувається збільшення кількості бронхіального секрету (слизу) і підвищення його в'язкості; очисна й захисна функції бронхів знижуються. Скупчення слизу може привести до порушення функцій легенів і дихальної недостатності. Крім того, виникає сприятливе середовище для розмноження хвороботворних мікроорганізмів.
При запаленні слизуватої оболонки бронхів організм хворої дитини не одержує достатньої кількості кисню, що приводить до порушення багатьох обмінних процесів і росту числа токсинів в організмі. Якщо лікування бронхіту почате пізно, велика ймовірність розвитку гострої пневмонії (запалення легенів). Часті загострення бронхіту або не доведене до кінця лікування можуть привести до розвитку хронічного захворювання органів подиху.
У більшості випадків РБ, що розвивається в дітей дошкільного віку, що відвідують дитячі установи, є наслідком перехресного інфікування ще що не поправилося від попереднього ОРЗ дитини.
Клініка
Загострення захворювання, як правило, бувають восени, провесною, рідше взимку й відсутні влітку. Початок рецидиву протікає як звичайне ОРЗ: підвищення температури, нежить, головний біль, захриплість голосу, з'являється кашель, спочатку - сухий, нав'язливий, потім більше вологий. Варто враховувати, що кашель - одна з найважливіших захисних функцій організму. Його фізіологічна роль - в очищенні дихальних шляхів. Однак корисний тільки вологий, продуктивний кашель, коли рідке мокротиння легко віддаляється (відкашлюється).
Саме кашель і домінує в клінічній картині хвороби. Ніж старше дитина, тим частіше в нього після початку кашлю починає з'являтися мокротиння. Кашель звичайно рівномірний протягом доби, але все-таки сильніше ранком.
При прослуховуванні лікар виявляє сухі й среднепузирчатие вологі хрипи, хрипи на вдиху. Видихнув, як правило, подовжений. Тривалість загострення звичайно становить близько 3-4 тижнів. Хрипи зникають раніше кашлю, а твердий подих зберігається довше інших відхилень. У межприступном періоді над легенями патологічних змін звичайно не знаходять. У цьому періоді в дітей нерідко виявляється підвищена кашлевая готовність: поява кашлю після переохолодження, при фізичному навантаженні, при нервово-психічній напрузі. У таких ситуаціях говорять про формування гіперреактивності бронхів (тобто про підвищену чутливість бронхів до подразників).
При повторних бронхітах з обструкцією (закупоркою бронхів грудочками слизу) ставлять діагноз рецидивирующий обструктивний бронхіт.
Діагностика
Показники периферичної крові при загостренні рецидивирующего бронхіту мало відрізняються від нормальних. Зрідка виявляють прискорення СОе й підвищення загального числа лейкоцитів. При рентгенологічному дослідженні виявляють посилення легеневого малюнка й розширення корінь легенів. У деяких дітей може бути підвищена прозорість легеневої тканини.
Відправлено 10 вересень 2009 - 11:08
Відправлено 10 вересень 2009 - 11:23
Ліньтяйка (10.9.2009, 12:08) писав:
прогрівання звісно добре, але треба бути обережними з цим. ми дуже страждаєм від цієї "зарази", нам пять років, то я так гріла , що "догрілася" до пневмонії-(( але уколи ж навіщо при бронхіті...я вважаю, що лікарі перестрахувалися. ми останнього разу пили такий собі антибіотик-сироп СУммамед-форте, дуже якоїсь пролонгованої діїї, його треба випити всього чотири рази по разу в день, ну і звісно від кашлю щось, наприклад Синекод і протиалергічне, типу кларитин, та ще не забудьте лінекс(чи щось таке) для флори кишечника. Короче з лікарями тре поговорить.....ну і рішення за мамою звісно.Здоровя
Відправлено 25 травень 2010 - 15:41
Відправлено 25 травень 2010 - 15:49
Відправлено 25 травень 2010 - 15:55
Повідомлення відредаговано мама хлопяток: 25 травень 2010 - 15:57

Перш ніж засуджувати когось, візьми його взуття і пройди його шлях, спробуй його сльози, відчуй його біль. Наткнись на кожен камінь, об який він спіткнувся. І тільки після цього говори, що ти знаєш як правильно жити!
Відправлено 25 травень 2010 - 16:21
мама хлопяток (25.5.2010, 16:55) писав:
В нас із малою бронхи-то салбке місце,бронхітимось часто,але маємо хорошого пульмонолога,їздимо до неї,хоч вона дитячий лікар,але я теж обстежуюсь і лікуюсь в неї.Малій антибіотик назначали всього раз,коли той бронхіт ніяк не відступав тижня 3 і більше.А так-назначала сиропи Ереспал,Лазолван,препарат Атма гомеопатичний і інгаляції.Я собі в квітні місці мусіла купувати інгалятор з капсулками-Зафірон,мені допомогло.
Відправлено 27 травень 2010 - 14:37
Відправлено 27 травень 2010 - 20:49
Відправлено 28 травень 2010 - 22:06
Користувач подумав і додав через 12 хв.:
Розповім вам нашу ситуацію, дуже хочу почути (прочитати) думку форумчан з цього приводу, бо я сама вже не знаю що робити, хоча на мою думку я маю рацію. Так от, моя малеча почала кашляти і мала t до 38, на другий день ми викликали лікаря, вона її послухала і каже що є "хрипи зправа, хрипи зліва, треба лягати в стаціонар" ну і діагноз - гострий бронхіт. Я звичайно відмовилась, тоді вона призначила уколи, нажаль я не можу розібрати почерк щоб сказати назву. Я пішла ще до одного дитячого лікаря (правда не офіційно) він каже що в тих хрипах немає нічого легеневого, це бронхи і трахеї, достатньо буде дати антибіотик. Ну і я звичайно що дитину не колола, ми робимо масажі, компреси, мікстури від кашлю. Але коли прийшла знову наш лікар на "контроль", я їй сказала що не колю дитину, то вона на мене налетіла, типу яка я безвідповідальна, по-скорому прослухала малу і сказала що немає ніякого покращення, хоча я сама бачу що їй краще, відкашлює, t нема. Нажаль зараз не маю можливості піти до другого лікаря, ну то хочу почути хоч вашу думку, що ви на все це скажете, форумчани?
Відправлено 28 травень 2010 - 22:58
Відправлено 29 травень 2010 - 19:09
Відправлено 29 травень 2010 - 21:24
Врачи "порадовали", что у деток часто идет обструкция на зубки- и что теперь на каждый наш новый зубик мы будем с обструкцией, и что это будут постоянные рецедивы до 3-5 лет. А нас еще 12 зубиков растить.
В инете начиталась, что после 2-3 обструкций велики шансы ее перехода в бронхиальную астму. И что надо диагностировать причину возникновения обструкций.
А что, как, к какому специалисту обращаться- не понятно. А главное- где еще найти этого хорошего специалиста
Повідомлення відредаговано Юлика: 29 травень 2010 - 21:29

Ознайомтесь з правилами підписів та лінієчок.
Відправлено 30 травень 2010 - 09:16
Відправлено 30 травень 2010 - 18:23
Відправлено 31 травень 2010 - 08:29

Ознайомтесь з правилами підписів та лінієчок.
Відправлено 04 червень 2010 - 21:38
Відправлено 04 червень 2010 - 21:44
Відправлено 17 червень 2010 - 10:34

Сонце завжди встає у вікні дитячої спальні

Щастя схоже на метелика. Чим більше його ловиш, тим більше воно вислизає. Але якщо ви перенесете свою увагу на інші речі, воно прийде і тихенько сяде вам на плече.
В. Франкл
Відправлено 17 червень 2010 - 11:41
Не хворійте!!!
Цей раз ми обійшлись без антибіотика

Найщасливіша жінка та, у котрої два імені: перше - Кохана, а друге - Мама!!!

Допомога
Вподобай нас на Фейсбуці
Ми ВКонтакі
Ми в Однокласниках