Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: На що я маю право? - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 8 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

На що я маю право? трудове законодавство Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Татусечка 

• Мама трьох принцес, Матуся року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 22 квітень 2008 - 19:11

Привіт дівчатка :acute: SOS я як завжди поторебую допомоги....
Я вийшла на роботу майже два місяці назад все булоб нічого, та щось всеодно не так. От сьогодні під час обіду (який я вже через постійні зауваження скоротила з години до хвилин 20-30) мене і ще одну працівницю побачив начальник торгового відділу і почів кричати :rofl: . А через пару годин вирішив з моїм безпосереднім начальником мене скоротити, або перевести в інший відділ з гіршою зп та умовами праці :cray: :cray: :cray: Я незнаю чи маю я право по закону сперечатись з ними, я на цему місці пропрацювала вже 5 з копійками років, до тогож числюсь в декреті. І працю неповний робочий день...

Дівчатка я колись зверталась з проблемою своєї подруги і ви мені так допомогли навіть витяг з закону у відповідь додали :shok: Пліз якщо хтось щось знає з цієї ситуації то допоможіть, бо завтра має бути та сама велика битва, а я в істериці і без усяких доказів та коментарів. Незнаю, що мені робити і як захищатись :acute:
Чекаю на Ваші відповіді :wacko3:
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   міріам 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 22 квітень 2008 - 19:26

Перш за все ,якщо ти у декретній відпустці то формально не нароботі.Ти могла б докладніше написати ,що сталось?
My Signature
ЗображенняЗображення
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   mary 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 22 квітень 2008 - 20:18

по перше. згідно з чинним законодавством України та кодексом законів про працю, жінка котра перебуває (фактично) у відпустці по догляду за дитиною не може бути переведена на роботу з гіршими умовами праці, зниженням зарплатні... взагалі така особа має купу переваг. а ваш керівник просто бовдур, якщо сподівається провернути з вами таку "штуку" безкарно...
якщо вас цікавить трохи пізніше змошу відповісти докладніше на це питання...
тільки для цього дійсно потрібно щоб ви докладніше описали ситуацію - які саме зауваження, в чому вас звинуватчують, які висувають конкретно притензії???
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 20:34

Перегляд повідомленняmary (22.4.2008, 20:18) писав:

по перше. згідно з чинним законодавством України та кодексом законів про працю, жінка котра перебуває (фактично) у відпустці по догляду за дитиною не може бути переведена на роботу з гіршими умовами праці, зниженням зарплатні... взагалі така особа має купу переваг. а ваш керівник просто бовдур, якщо сподівається провернути з вами таку "штуку" безкарно...
якщо вас цікавить трохи пізніше змошу відповісти докладніше на це питання...
тільки для цього дійсно потрібно щоб ви докладніше описали ситуацію - які саме зауваження, в чому вас звинуватчують, які висувають конкретно притензії???

Звинувачення грунтувались лише на тому що я їла не одна а з працівницею по зміні. І взагалі відколи я вийшла на роботу то мені декілька раз він робив зауваження що я мол часто хожу в туалет чи їм за робочим місцем, хоча столової чи спеціального місця для прийому їжі в нас нема. А тут він з моїм начальником вирішили скоротити і до тогож не цілєобразно одне місце(нас 4 працює) І як сказали звільнять або перевидуть того хто прийшов останнім. Чомусь важають що останя це я. Не беруть до уваги майже 6 річний стаж роботи на одному місці. З роботою я справлялась завжди і робила все скоріше інших...
Мене поставили перед фактом і в позу, а я просто нехочу здаватись, тому і шукаю законний вихід...
Вибачте за клопіт, але я таки чекаю на Вашу докладнішу відповідь :acute:
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Осока 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 21:26

Перегляд повідомленнятатіка (22.4.2008, 21:34) писав:

Звинувачення грунтувались лише на тому що я їла не одна а з працівницею по зміні. І взагалі відколи я вийшла на роботу то мені декілька раз він робив зауваження що я мол часто хожу в туалет чи їм за робочим місцем, хоча столової чи спеціального місця для прийому їжі в нас нема. А тут він з моїм начальником вирішили скоротити і до тогож не цілєобразно одне місце(нас 4 працює) І як сказали звільнять або перевидуть того хто прийшов останнім. Чомусь важають що останя це я. Не беруть до уваги майже 6 річний стаж роботи на одному місці. З роботою я справлялась завжди і робила все скоріше інших...
Мене поставили перед фактом і в позу, а я просто нехочу здаватись, тому і шукаю законний вихід...
Вибачте за клопіт, але я таки чекаю на Вашу докладнішу відповідь :acute:

Щоб Вам домогти треба, щоб Ви відповіли:
1. Офіційно Ви вийшли з відпустки?
2. Писали заяву при виході з відпустки; про що?
3. Яку посаду займаєте;
4. На якому підприємстві трудитесь (державне чи комерційне)
5. Чи вийшли на ту саму посаду, яку займали;
6. Чи ведуть на підприємстві Вашу трудову книжку.
7. Ще, що Ви бажаєте повідомити суттєве.
Можна в приватну скриньку, але не знаю, коли відповім.
Поки що потягніть справу, нічого зайвого не пишіть (заяви, пояснення і т.п.)
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 22:33

Ось що я знайшла нашвидкоруч у Кодексі законів про працю України.

Стаття 32. Переведення на іншу роботу.
Зміна істотних умов праці

Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в
установі, організації, а також переведення на роботу на інше
підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча
б разом з підприємством, установою, організацією, допускається
тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у
статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених
законодавством.

Щодо можливого звільнення

Стаття 184. Гарантії при прийнятті на роботу і заборона
звільнення вагітних жінок і жінок, які мають
дітей

Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до
трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких
матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або
дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним
органу не допускається, крім випадків повної ліквідації
підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення
з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування
зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення
після закінчення строкового трудового договору. На період
працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата,
але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового
договору.

це стосується підприємств усіх форм власності
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 квітень 2008 - 01:27

Привіт! Хотіла побажати Вам удачі та Божої допомоги у завтрашній битві.Вірте в себе та усім їм "втріть носа"/ :15_5_10:
My Signature
ЗображенняЗображення
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 квітень 2008 - 02:05

Перегляд повідомленняОсока (22.4.2008, 21:26) писав:

Щоб Вам домогти треба, щоб Ви відповіли:
1. Офіційно Ви вийшли з відпустки?
2. Писали заяву при виході з відпустки; про що?
3. Яку посаду займаєте;
4. На якому підприємстві трудитесь (державне чи комерційне)
5. Чи вийшли на ту саму посаду, яку займали;
6. Чи ведуть на підприємстві Вашу трудову книжку.
7. Ще, що Ви бажаєте повідомити суттєве.
Можна в приватну скриньку, але не знаю, коли відповім.
Поки що потягніть справу, нічого зайвого не пишіть (заяви, пояснення і т.п.)

Дякую за такі конкретні запитаня, а то я в істериці про таке не подумала
  • Офіційно я вийшла на неповний робочий день
  • заяву писала на 6 годинний день, мені навіть виплати незняли на дитину
  • Помічник мменеджера
  • Підприємство комерційне
  • Вийшла на теж місце. Тай я знього за майже 6 років і не переводилась
  • Так з вересня 2003 року працюю з трудовою книжкою

• 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 квітень 2008 - 02:10

Перегляд повідомленняміріам (23.4.2008, 1:27) писав:

Привіт! Хотіла побажати Вам удачі та Божої допомоги у завтрашній битві.Вірте в себе та усім їм "втріть носа"/ :15_5_10:

міріам вдячна Вам за підтримку, я постараюсь не вішати носа...

мамаПашіЖені І Вам також вдячна за таку вичерпну інформацію!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 квітень 2008 - 07:40

Перегляд повідомленнятатіка (23.4.2008, 3:10) писав:

міріам вдячна Вам за підтримку, я постараюсь не вішати носа...

мамаПашіЖені І Вам також вдячна за таку вичерпну інформацію!

Інформація не зовсім вичерпна, але для початку згодиться. Головне знати свої права і не дати їм себе зігнути в "баранячий ріг".
Якщо знайду ще щось, напишу. Може, Осока допоможе. Я теж на це сподіваюсь.
Ну а як будуть вісті "з фронту", пиши обов"язково.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 квітень 2008 - 09:09

Стосовно звільнення жінок, які мають дітей віком до 3 років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу
Міністерство праці та соціальної політики України
Лист № 13/13/116-07 від 23.01.2007 Витяг
Відповідно до статті 184 Кодексу законів про працю України звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 (6 років - частина 6 ст. 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору.
Ви не можете бути звільнені не лише з підстав, передбачених ст. 40 і 41 КЗпП, але й за іншими підставами, які кваліфікуються, як звільнення (розірвання) трудового договору з ініціативи власника.
Оскільки звільнення за п. 6 ст. 36 КЗпП не є звільненням з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, припинення трудового договору у даному випадку можливе.
Частиною 6 ст. 179 КЗпП та п. 3 ст. 25 ЗУ "Про відпустки", визначено, що у разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку. Але не більш як до досягнення дитиною 6-річного віку. Отже, факт потреби у такому догляді має бути підтверджений медичним висновком.
Підприємства, установи, організації за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості (ст. 179 КЗпП).
Згідно з ст. 181 КЗпП відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 віку та відпустка без збереження заробітної плати (на підставі медичного висновку - до 6 років) зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. Час відпусток, зазначених у цій статті, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується.
Частиною 8 ст. 179 КЗпП визначено, що за бажанням жінки у період перебування її у відпустці для догляду за дитиною вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.
Згідно з вимогами ч. 3 ст. 56 КЗпП робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Тому жінка або особа, яка фактично доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку і працює на умовах неповного робочого часу, має право на одержання щорічної відпустки, при цьому одержуючи допомогу по догляду за дитиною. Це випливає із загальних правил про право працівників на одержання відпусток.
  • 0
  • Back To Top

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 квітень 2008 - 09:15

Також згідно з КЗпП ви маєте право:
Стаття 182-1. Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей
ч. 1 - Жiнцi, яка працює i має 2-ох i бiльше дiтей вiком до 15 рокiв або дитину-iнвалiда, за її бажанням щорiчно надається додаткова оплачувана вiдпустка тривалiстю 5 календарних днiв без урахування вихiдних.
  • 0
  • Back To Top

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 квітень 2008 - 09:20

КЗпП
Стаття 33. Тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором
.... забороняється тимчасове переведення на іншу роботу вагітних жінок, жінок, які мають дитину-інваліда або дитину віком до шести років, а також осіб віком до вісімнадцяти років без їх згоди.

Стаття 56. Неповний робочий час
За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. ...
Оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.
Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Стаття 178. Переведення на легшу роботу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років
ч. 1 Вагітним жінкам відповідно до медичного висновку знижуються норми виробітку, норми обслуговування або вони переводяться на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів, із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою.
ч. 4 Якщо заробіток осіб, зазначених у частинах першій і третій цієї статті, на легшій роботі є вищим, ніж той, який вони одержували до переведення, їм виплачується фактичний заробіток.

Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років, при наявності медичного висновку — до 6 років, одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається. Виняток становлять лише випадки повної ліквідації підприємства. Але і в цьому разі звільнення допускається з обов'язковим працевлаштуванням.
Таке працевлаштування здійснюється також у випадку звільнення жінок після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Осока 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 квітень 2008 - 11:10

Перегляд повідомленнятатіка (23.4.2008, 3:05) писав:

Дякую за такі конкретні запитаня, а то я в істериці про таке не подумала
  • Офіційно я вийшла на неповний робочий день
  • заяву писала на 6 годинний день, мені навіть виплати незняли на дитину
  • Помічник мменеджера
  • Підприємство комерційне
  • Вийшла на теж місце. Тай я знього за майже 6 років і не переводилась
  • Так з вересня 2003 року працюю з трудовою книжкою

За таких умов звільнити Вас у зв"язку із скороченням штату працівників адміністрація не має права. Варіант "хто останній прийшов, той перший буде звільнений" не грунтується на законі. Вас можуть перевести на іншу роботу в межах підприємства в рамках Вашої спеціальності, кваліфікації чи посади. Але переводити на іншу роботу без Вашої згоди права не мають. Якщо адміністрація захоче Вас вижити, то може до мінімуму скоротити зарплату, режим роботи змініти, тобто змініти істотні умови праці, Вас повинні письмово попередити про це за 2 місяці.
Вам раджу у цій ситуації вести себе спокійно, не писати ніяких заяв, виходити на роботу обов"язково (щоб не "пришили" Вам прогулу). Якщо адміністрація наполягатиме на звільненні, хай видає наказ, вручає Вам його, а Ви швиденько в суд, і Вас поновлятьна работі. Але в такому випадку я б радила Вам зврнутись до адвоката за допомогою.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 квітень 2008 - 13:23

Привіт дівчатка. Дякую усім за підтримку, я вже є з лінії фронту :15_5_10:
Вони мене хотіли перевести на торгового агента, я сказала, що непогоджусь і про те що немають права. Вони ввели аргумент, що там зп на 100-200 грн більша тому все в межах закону... Ну потім дойшли до того, що поки я йду на лікарняне, а потім спробують перевести на посаду бухгалтера. Ну це вже куди нейшло, хоча ще поки вилами по воді писано, бо взяти можуть лише з середини червня так сказали. Хочуть щоб тимчасово побула агентом, а я непогоджеюсь бо знаю, що нема нічого більш постійного чим тимчасове.
Раз маю право на відпустку, то піду, ще в відпустку, може дасть бог до червня пересижу а потім вийду на нормальну роботу :nea:
Ось такі то справи у мене
  • 0
  • Back To Top

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 квітень 2008 - 13:39

Перегляд повідомленнятатіка (23.4.2008, 14:23) писав:

Привіт дівчатка. Дякую усім за підтримку, я вже є з лінії фронту :15_5_10:
Вони мене хотіли перевести на торгового агента, я сказала, що непогоджусь і про те що немають права. Вони ввели аргумент, що там зп на 100-200 грн більша тому все в межах закону... Ну потім дойшли до того, що поки я йду на лікарняне, а потім спробують перевести на посаду бухгалтера. Ну це вже куди нейшло, хоча ще поки вилами по воді писано, бо взяти можуть лише з середини червня так сказали. Хочуть щоб тимчасово побула агентом, а я непогоджеюсь бо знаю, що нема нічого більш постійного чим тимчасове.
Раз маю право на відпустку, то піду, ще в відпустку, може дасть бог до червня пересижу а потім вийду на нормальну роботу :nea:
Ось такі то справи у мене

Не засмучуйтесь! :nea: можливо до червня все стане значно краще.Ви відпочинете і зновими силами приступите до роботи. :nea:
My Signature
ЗображенняЗображення
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 квітень 2008 - 13:42

Перегляд повідомленняміріам (23.4.2008, 13:39) писав:

Не засмучуйтесь! :nea: можливо до червня все стане значно краще.Ви відпочинете і зновими силами приступите до роботи. :nea:

Ще раз ДЯКУЮ :15_5_10: ВАМ УСІМ за підтримку.
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 травень 2008 - 09:50

Позавчора мене викликали на роботу і повідомили, що місце в бухгалтерії на місце яке я мала йти вже зайняте, а тому мені повертаюь мою стару посаду... І щоб я виходила з щорічної відпустки на роботу. Я відмовилась, аргументувавши це тим, що їзджу з малою до санаторія і щол там все оплочено...
Незнаю мене тягають такі противорічні відчуття з однієї сторони і рада, а з іншої навіщо то все було робити??
То мене на торгового то в бухгалтерію тільки погодилась раз і знов назад.
Доречі, ще хотіла запитати, бо сама не розберусь. Виходить, що я працюю 6 годин, а ЗП за повний робочий день? :ireful: І ще одне скільки днів складає щорічна відпустка? І чи потрібна заява на додаткову відпустку матері 2 дітей?
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сеструлька 

• Дока
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 травень 2008 - 10:17

Татіка, , так что они ответили на отказ выходить из тарифного отпуска? Я не уверенна,но думаю,что оплата только за 6 часов(я так понимаю, что ты вышла на 0,75 ставки?). Не знаю нужно ли заявление, но знаю,что этот отпуск можно получить когда уже отгулял основной, а там скажете в бухгалтерии, что хотите его взять, а они пусть сами решают надо ли заявление.
My Signature
Зображення - перчинка форуму!
мои тортики
ВСЁ ПОЛУЧАЕТСЯ ТОЛЬКО У ТЕХ, КТО НИЧЕГО НЕ ДЕЛАЕТ!
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 травень 2008 - 10:27

Перегляд повідомленняСеструлька (16.5.2008, 10:17) писав:

Татіка, , так что они ответили на отказ выходить из тарифного отпуска? Я не уверенна,но думаю,что оплата только за 6 часов(я так понимаю, что ты вышла на 0,75 ставки?). Не знаю нужно ли заявление, но знаю,что этот отпуск можно получить когда уже отгулял основной, а там скажете в бухгалтерии, что хотите его взять, а они пусть сами решают надо ли заявление.

Сказали, що ти мабудь хочеш вичикати час най буде, відпочивайте, в нас так швидко щось міняється то дімаю і це зміниться... Я незнаю що бугалтерша хотіла цим сказати, але і голову собі стараюсь не забивати. Знаю одне, що коли вийду на роботу то працюватиму тільки 6 годин і то "ненапрягаясь" ак аби день довечора, як то кажуть. а що я робила по 10 годин і того ніхто непомічав.. ні поміячали малі коли мама оп пів ночі сиділа над документами і таскала їх пакетами до дому
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 8 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів