Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Мовне питання - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 86 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Тему закрито

Мовне питання Усім кому наболіло Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Осока 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 02 квітень 2008 - 14:25

Повідомлення від модератора Яблучко
Сюди перенесено усі балачки щодо мовного питання

* * *

Я позабуду все обиды,
И вдруг напомнят песню мне
На милом и полузабытом,
На украинском языке.

И в комнате, где, как батоны,
Чужие лица без конца,
Взорвутся черные бутоны —
Окаменевшие сердца.

Я постою у края бездны
И вдруг пойму, сломясь в тоске,
Что все на свете — только песня
На украинском языке.

Л.Кисельов
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Sonechko 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 03 квітень 2008 - 08:56

Перегляд повідомленняОсока (2.4.2008, 11:14) писав:

Треба брати приклад з дітей, які, потрапляючи в україномовні садки та школи, дуже швидко опановують дві мови, спілкуючись вільно і українською, і російською. Знаю багато людей, які спілкуються українською в російськомовних колективах - все прекрасно. Дуже адекватне і поважне ставлення.
А щодо тієї нещасної жіночки, яка злякалась у пологовому, ну що ж, вона, мабуть, міряє людей по собі, так погано відносилась до російськомовних, що подумала, що і вони такі ж як вона. Шкода. І ще декілька слів на захист людей з Петрівки. Думаю, реакція була не на мову, а на товар

Це точно!

До речі, мене деколи питають про те, як у Львові ставляться до російськомовних, можу сказати, що живучи у Львові вже 5,5 років, я ні разу не бачила, щоб до російськомовних тут ставились якось по іншому, в нас в компанії працює добра половина людей саме російськомовних, в районі, де ми живемо, теж дуже багато людей розмовляє на російській мові - і ніколи ніяких проблем у зв'язку з вибором мови я не бачила. особисто мені приємно розмовляти як на українській, так і на російській, наш син теж може вже розмовляти і так і так, і ще й англійську потрохи вчить. Давайте будемо дружніми до людей незалежно від того, якою мовою вони розмовляють і якої вони національності, бо всі ми - люди :)
My Signature
Зображення
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Натусiк 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 квітень 2008 - 15:32

Зараз проблем якою мовою г овориш мен1 здаеться немае.А от в 90-т1 роки,то була проблема. Ми при1хали у Черкаси поступати в 1нститут 1 у деяких магазинах не можна було н1чого купити, бо зачувши питання на укра1нськ1й мов1,продавц1 просто в1дверталися. :scratch_one-s_head:
My Signature
"Все, що існує на світі, колись було мрією". К. Сендберг
Поганий правопис розвиває уяву
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Щасливий татусь 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 квітень 2008 - 16:00

Перегляд повідомленняSonechko (2.4.2008, 8:54) писав:

Більшого безглуздя я ще не чула. Від народження прожила в Києві, в лікарні теж пару раз попадала(де чула більше української мови, чим російської). Так от: Київ - це таке місто, куди вже багато десятиліть з'їжджається на навчання і роботу багато людей з різних населених пунктів України, переважна більшість цих людей розмовляє українською мовою, своєю рідною українською мовою! В усіх вона різна, в кожного свій діалект, але "основа" - однакова :). І взагалі, що це можуть бути за заморочки? І хто взагалі створив таку проблему? Її просто не існує. Розмовляючи україниською, треба пишатись своєю мовою. Єдине, що деколи не подобається особисто мені - це те, що люди не намагаються розмовляти рідною мовою гарно, тобто більш літературно, правильно, а домішують слова-діалектизми, що інколи звучить смішно, а інколи просто негарно :).

Так то воно так тільки трошички не так! Бо зі Львова до Києва дуже багато моїх колег журналістів поїхало працювати. Так от багато з них приїздять звідти і вже не можуть говорити українською, бо там говорили російською. Але є й такі, які гарно спілкують рідною мовою.
Від такої ситуації мені дуже прикро, бо люди самі захотіли говорити на общєпанятном, а не власною рідною мовою. Причому там їх ніхто не змушував говорити російською і не утискав за те, що вони говорять українською! Все залежить від людини! Якщо людина може вільно відмовитися від мови, якою спілкуються її батьки, то я можу тим батькам тільки поспілкуватися!
Київ згубно діє на галичан. Подивіться що з Тарасиком Чорноволом сталося!
Повідомлення від модератора Яблучко
давайте культурніше виражатися :scratch_one-s_head:

My Signature
Майстер улюблених іграшок :)
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Натусiк 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 квітень 2008 - 16:44

Перегляд повідомленняЩасливий татусь (21.4.2008, 15:00) писав:

Так то воно так тільки трошички не так! Бо зі Львова до Києва дуже багато моїх колег журналістів поїхало працювати. Так от багато з них приїздять звідти і вже не можуть говорити українською, бо там говорили російською. Але є й такі, які гарно спілкують рідною мовою.
Від такої ситуації мені дуже прикро, бо люди самі захотіли говорити на общєпанятном, а не власною рідною мовою. Причому там їх ніхто не змушував говорити російською і не утискав за те, що вони говорять українською! Все залежить від людини! Якщо людина може вільно відмовитися від мови, якою спілкуються її батьки, то я можу тим батькам тільки поспілкуватися!

Зг1дна на 100 в1дсотк1в!!!!!!!!!!Ки1в м1няе людей -- ну звичайно, хто цього хоче. Яродом з села ,1зв1сно вс1 говорять укра1нською, :scratch_one-s_head: але е деяк1 люди ,як1 прожили певний час увеликих м1стах або в Рос11 1,повернувшись у село .говогять лише рос1йською.Невже вони за цей час забули р1дну мову , напевно -- н1,але хочуть ,щось 1з сбе поназати. :blink: А тут за кордоном багато батьн1в говорять з1 сво1ми д1тьми лише португальською 1 гордяться цим,кажуть:"Нащо 1м потр1бна ця мова вони ,що повернуться у т1 злидн1."Заичайно таких не багато ,але все-таки сумно. :cray: :cray: :cray:
My Signature
"Все, що існує на світі, колись було мрією". К. Сендберг
Поганий правопис розвиває уяву
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 квітень 2008 - 17:32

Перегляд повідомленняЩасливий татусь (21.4.2008, 17:00) писав:

Все залежить лише від самої людини. Особисто мене просто виводить з себе, коли людина приїхала із села, і тут же намагається розмовляти на "вєліком і могучєм". У мене під час навчання в університеті був таких знайомий, причому розмовляв він із жахливим акцентом.
Щодо згубної дії на галичан Києва, дозвольте не погодитися, хоча я й маю мало знайомих галичан, але на мене, Вінничанку, Київ ніякої згубної дії не справив. Я як розмовляла українською, так і продовжую, навіть у цілком російськомовному колективі на роботі. Мені так комфортно, і я не бачила, щоб моя мова якось негативно впливала на оточуючих чи спричиняла їм незручності.
У людини просто повинні бути свої переконання, патріотизм, любов до рідної мови. А всі "перебіжки" - то від комплексу меншовартості, який так старанно плекав у нас Старший Брат.
А Тараса Чорновола згубили ГРОШІ. Дуже великі гроші. Я коли бачу його по телевізору, згадую Шевченкове "славних прадідів великих правнуки погані".
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Sonya 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 квітень 2008 - 17:40

Перегляд повідомленняЩасливий татусь (21.4.2008, 17:00) писав:

Вибачте, але деколи читаючи Ваші коментарі, складається враження, що Вам десь років 16 :scratch_one-s_head:
До чого тут Київ ??
Якщо людина така по життю, то хай вона живе хоч в селі Радехівського району (нічого немаю проти Радехівського району чи будь-якого іншого !), але вона себе рано чи пізно проявить саме такою, якою є всередині.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Sonya 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 квітень 2008 - 17:42

Перегляд повідомленнямамаПашіЖені (21.4.2008, 18:32) писав:

Все залежить лише від самої людини. Особисто мене просто виводить з себе, коли людина приїхала із села, і тут же намагається розмовляти на "вєліком і могучєм". У мене під час навчання в університеті був таких знайомий, причому розмовляв він із жахливим акцентом.
Щодо згубної дії на галичан Києва, дозвольте не погодитися, хоча я й маю мало знайомих галичан, але на мене, Вінничанку, Київ ніякої згубної дії не справив. Я як розмовляла українською, так і продовжую, навіть у цілком російськомовному колективі на роботі. Мені так комфортно, і я не бачила, щоб моя мова якось негативно впливала на оточуючих чи спричиняла їм незручності.
У людини просто повинні бути свої переконання, патріотизм, любов до рідної мови. А всі "перебіжки" - то від комплексу меншовартості, який так старанно плекав у нас Старший Брат.
А Тараса Чорновола згубили ГРОШІ. Дуже великі гроші. Я коли бачу його по телевізору, згадую Шевченкове "славних прадідів великих правнуки погані".

Погоджуюсь на всі 100 %.
Лише додам, що комлекс меншовартості не лише від впливу "старшого брата", але й від виховання в сім"ї. Тому таким батькам, діти яких себе так проявляють, я навіть не співчуваю. Що собі виховали, те і отримали.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 квітень 2008 - 20:39

Перегляд повідомленнямамаПашіЖені (21.4.2008, 18:32) писав:

...Все залежить лише від самої людини. Особисто мене просто виводить з себе, коли людина приїхала із села, і тут же намагається розмовляти на "вєліком і могучєм". У мене під час навчання в університеті був таких знайомий, причому розмовляв він із жахливим акцентом...

Думаю, іноді, спілкування таких людей російською, то не зрада рідній мові, а намагання спілкуватись будь-якою мовою, але ЛІТЕРАТУРНОЮ, що значить і культурною. Бо суржик, не дуже вітається у суспільстві, а літературною мовою Шевченка і Франка в силу різних причин спілкуватись не навчились :( Бо і кіно, і телебачення, а до недавніх часів і викладачі в університеті, книжки - то все російською. Зараз ситуація змінюється, вважаю, на краще :scratch_one-s_head:
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 квітень 2008 - 20:43

Перегляд повідомленняSonya (21.4.2008, 18:40) писав:

Вибачте, але деколи читаючи Ваші коментарі, складається враження, що Вам десь років 16 :cray:
До чого тут Київ ??
Якщо людина така по життю, то хай вона живе хоч в селі Радехівського району (нічого немаю проти Радехівського району чи будь-якого іншого !), але вона себе рано чи пізно проявить саме такою, якою є всередині.

Ой, та вже не чіпайте Щасливого татуся! Його так довго не було на форумі! Все ж краще :scratch_one-s_head:, ніж "філософія життя в картинках" :blink: :cray:
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 09:40

Перегляд повідомленняОсока (21.4.2008, 21:39) писав:

Думаю, іноді, спілкування таких людей російською, то не зрада рідній мові, а намагання спілкуватись будь-якою мовою, але ЛІТЕРАТУРНОЮ, що значить і культурною. Бо суржик, не дуже вітається у суспільстві, а літературною мовою Шевченка і Франка в силу різних причин спілкуватись не навчились :( Бо і кіно, і телебачення, а до недавніх часів і викладачі в університеті, книжки - то все російською. Зараз ситуація змінюється, вважаю, на краще :blum1:

Геніально!!! Виходить, вивчити чужу мову розуму вистачило, а на рідну - вже ні? :ireful:
Де ж це таке "чудове" місце на землі, де й книжок українських немає, і газет, і телебачення? В папуа Нова Гвінея? Чи десь під Києвом? На крайній випадок УТ-1, по-моєму, існує давно.
Хто хоче, той знайде способи зробити, а хто не хоче - знайде тисячі причин. :wacko2:
Вибачте за різкий тон, але в мене прото немає слів.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 10:30

Перегляд повідомленняSonya (21.4.2008, 17:40) писав:

Вибачте, але деколи читаючи Ваші коментарі, складається враження, що Вам десь років 16 :ireful:
До чого тут Київ ??

Щож і в 16 батьками стають! Може для вас і виглядають мої коментарі по-дитячому, наївненько... пусте! Але я це сприймаю як комплімент!
А Київ, я мав на увазі як російськомовне середовище. Був би Рвдехівський район російськомовним говорив би й про нього! Але факт залишається фактом, що ми прекрасно володіємо українською мовою, але потрапляючи в російськомовне середовище переходимо на російську мову! А для чого? Я, наприклад, дизкомфорту не відчуваю. Та й усі російськомовні, навіть у донецьку гарно розуміють українську.
І то є факт! А раз так, то спілкуйтеся кожен тією мовою, якою вважаєте рідною.
My Signature
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 10:42

Перегляд повідомленняОсока (21.4.2008, 20:43) писав:

Ой, та вже не чіпайте Щасливого татуся! Його так довго не було на форумі! Все ж краще :ireful:, ніж "філософія життя в картинках" :wacko2: :blum1:

О! Бачу у мене зявилися захисники! Тільки не думаю, що мені це потрібно! Я завжди мав свою позицію, підкріплену реальними фактами. Якщо немає фактів, то це тільки слова!

До решта форумчанок: Ви колись питали україномовних людей, чому вони потраплячи в російськомовне середовище переходять на общєпонятний?
Але що ми говоримо про маленький українців, якщо наш вождь - Ющенко, сам подає нам приклад - переходить на російську з російськими послами, Путіном! Хтось колись чув, щоб Путін приїхавши до нас говорив українською? Хоча наш президент може нормально говорити українською. ЇЇ Путін розуміє!
My Signature
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 10:55

Перегляд повідомленнямамаПашіЖені (22.4.2008, 9:40) писав:

Геніально!!! Виходить, вивчити чужу мову розуму вистачило, а на рідну - вже ні? :ireful:
Де ж це таке "чудове" місце на землі, де й книжок українських немає, і газет, і телебачення? В папуа Нова Гвінея? Чи десь під Києвом? На крайній випадок УТ-1, по-моєму, існує давно.
Хто хоче, той знайде способи зробити, а хто не хоче - знайде тисячі причин. :wacko2:

Цілком з вами згоден. Але зараз мова, то цілком політичне питання.
Якби не політики розпалювали цю мовну війну, то було б у нас тиха і спокійно. І кожен розмовляв би тою мовою, якою би хотів. А для того, щоб вся держава заговорила відразу українською, ніколе не буде. Хоча в світовій практиці є приклади. Їзраїль же відродив вмираючий іврит! Просто в них свідомість в кілька разів вища, ніж у нас.
Ми не пишаємося тим, що ми українці, а соромимося цього! А хто нам забороняє бути українцями? Ніхто, просто ми ще не доросли до цього! Ми отримали незалежність, але ми не знаємо, що з нею робити! І ще не скоро знатимемо і пишатимемося цим. Для цього потрібно щонайменше століття. Щоб ті люди, які жили і народилися при Союзі, повимирали на... доноги.
Тай що там Росія, якщо заглянути в історію України, то видно, що ми століттями були підкорені різними народами, нами завжди керували.
А коли здобули таку омріяну століття незалежність, ми стали як стадо баранів, незнаємо куди нам йти!
Коли ми усвідомлюватимемо, що ми українці, а не бидло, то питання мови відпаде само собою, та й не тільки мови...
My Signature
  • 1
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 11:09

Перегляд повідомленняЩасливий татусь (22.4.2008, 11:42) писав:

О! Бачу у мене зявилися захисники! Тільки не думаю, що мені це потрібно! Я завжди мав свою позицію, підкріплену реальними фактами. Якщо немає фактів, то це тільки слова!

До решта форумчанок: Ви колись питали україномовних людей, чому вони потраплячи в російськомовне середовище переходять на общєпонятний?
Але що ми говоримо про маленький українців, якщо наш вождь - Ющенко, сам подає нам приклад - переходить на російську з російськими послами, Путіном! Хтось колись чув, щоб Путін приїхавши до нас говорив українською? Хоча наш президент може нормально говорити українською. ЇЇ Путін розуміє!

Та не захищаю я Вас, шановний, і не думала. Без Вас спілкування на форумі - якесь прісне, от і зраділа, що Ви знов з"явились :D
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 11:20

Перегляд повідомленняОсока (22.4.2008, 11:09) писав:

Та не захищаю я Вас, шановний, і не думала. Без Вас спілкування на форумі - якесь прісне, от і зраділа, що Ви знов з"явились :D

Он воно що! Я так розумію прісне, бо маю трошки інакшішу думку, ніж більшість тутешніх форумчан? Щож тепер можна вважати, що воно знов солонувате із великою кількостю підводних течій, рифіф, коралів та риб кольору райдуги.
My Signature
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Юлія 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 11:25

Тільки коли я познайомилась з чоловіком - він мені сказав, що відвезе подивитися Львів, де розмовляють чистою українською мовою, ну я ж проста майже київська дівка не могла від такого відмовитись, приїхали ми, тільки зійшли з потяга - я собі з таким сподіванням прислуховуюсь, ну так і не почула, російська скрізь, при чому поганенька... йдемо в центр, ну думаю, тут почую, знов компанія молодиків російською розмовляють... тут я не витримую і кажу, що тут ще більше москалів ніж у Києві, хоча в кав"ярні я почула щось українською... хоча нічого з того не зрозуміла, як кулемет... от так, тоді ми завітали до чоловікової тітки - от там я відвела душу... так що не треба на Київ гнати, там дійсно всі говорять російською переважно, але Львів, який славиться україномовним населенням також не може похвалитися тим, що там переважно українською сплікуються, хоча, може, це росіяни на екскурсію приїхали :ireful:
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 11:28

Перегляд повідомленнямамаПашіЖені (22.4.2008, 10:40) писав:

"Спокойствие! Только спокойствие!",- як говорив великий Карлсон з російськомовного мультику! Ой, мабуть Ви його не дивились, він же російькою. :( Жаль, подивіться, дуже гарний мультик, і добрий до того ж.
Тепер серйозно. Я говорила про ситуацію з українською мовою, може, не теперішню, а ту, яка була років 10-15 тому, за радянських часів. Коли розвитку української дійсно завадили і придушували мову, да що там, і за грати люди попадали в кінці 60-х років лише за вишиванки та українську мову прямо з університету. І все ж! Якщо спуститись з Печерських пагорбів і від"їхати від Києва кілометрів так на 30-40-50, то можна почути, що там майже немає літературної української мови. Тому людина, яка виросла на російських книжках та ТВ (УТ-1 хіба дивитись можна?), в школі теж мало хто розмовляє правильно, деякі підручники лише написані нібито українською, використовує літературну мову, яку краще знає! І не думаю, що це погано чи принизливо. І все залежить від мовного средовища. Якщо така людина попаде до Києва, то буде розмовляти, скоріш за все, російською, а попаде в мовне середовище до Львова, аж бігом перейде з суржика на українську! А якщо в Лондон, то скоріш за все, заговорить англійською. Неможливо виправити ситуацію за рік чи два! Мова - то жива субстанція, а людина істота соціальна.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 11:33

Перегляд повідомленняЩасливий татусь (22.4.2008, 11:42) писав:

А Ющенко таки молодець! Розмовляючи російською доводить, що мовного питання - не існує, і він спокійно може розмовляти російською у Москві, як і Путін - німецькою в Германії! А Саакашвілі був у Києві - то намагався говорити українською, і Папа Римський теж читав проповіді українською. :ireful:
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2008 - 11:51

Перегляд повідомленняОсока (22.4.2008, 11:33) писав:

А Ющенко таки молодець! Розмовляючи російською доводить, що мовного питання - не існує, і він спокійно може розмовляти російською у Москві, як і Путін - німецькою в Германії! А Саакашвілі був у Києві - то намагався говорити українською, і Папа Римський теж читав проповіді українською. :ireful:

Талантові чи то здібностям покійного Івана Павла ІІ немає меж. Щодо Ющенка, то не аргумент про відсутність мовного питання! Ви памятаєте, чого не хотіли Огризка міністром закордонних справ ставити? Ото ж бо, бо як це він посмів українською в Расєї патякати? Неподобсто!!!
My Signature
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 86 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Тему закрито