Parybok (3.3.2009, 20:01) писав:
Натусiк
Я відповім на запитаня про навчання з власного досвіду (школу в обох системах я правда вже не застав).
Головне, щоб дитина хотіла і мала бажання вчитися, а де - це вже питання другорядне. Говорю з власного досвіду. Освітня система дісйно різна, але я затрудняюся сказати що одна краща, а друга - гірша. Щодо можливостей і перспектив навчання - то це зовсім інша тема. Для себе я б звичайно взяв дещо з обох, але й відкинув би багато з обох теж. Все залежить чим хоче займатися Ваша дочка. тут набагато важливіше вирішити де ви хочете залишитися жити і відповідно до цього пристосовуватися до умов.
Бачу що їй подобається переклад, але я б не спішив з такими висновками. По-перше - це дуже важка праця, а по-друге - вона нікому не потріба і ніхто її не цінує і ніколи не буде цінувати. Світова цивілізація йде до шляху багатомовності і володіння 2+... мовами - це вже не професія (як було за союзу), а життєва необхідність. Я розумію, що це може бути її захоплення, але я, з особистого досвіду, не спонукав би дитину до такої професії.
Шануймося, бо ми того варта!
ну що перекладачі нікому не потрібні - це Ви занадто, попит - дай Боже і зарібки теж нічого, куди б там світ не йшов, то для професійного перекладу пересічних знань недостатньо і перекладач хоч-нехоч потрібен. Хочаб, щоб документи підготувати. Переклад - мій хліб насущний - не нарікаю, т-т-т.
Натусік, якщо дитині таке подобається, нехай пробує лінгвістику. Якщо не впевнена, то може рік прогуляти - поїздити трохи, попрацювати, так для задоволення, досвіду набратись (можете на трошки її в Україну відправити, нехай сама придивиться, зорієнтується). Подивиться, де на Україні є португальська, на якому рівні, чи є взагалі, а тоді можливо, рішення саме їй прийде. Якщо вирішите залишитись в Португалії, то не дозвольте їй втратити контакт з Україною, бо мова без живого спілкування втрачається (навіть якщо вона рідна, хоч-нехоч вкрадаються всякі запозичення). А ще, якщо їхати на Україну, їй не буде важко? - такий вік, зміна друзів, ментальності, способу навчання і стилю, зовсім інше життя.
Натомість, якщо Ви настроєні поветатись на Україну, коли небуть, то ліпше навчатись на Україні, бо як це не парадоксально більшість закордонних дипломів (навіть державних і реномованих вузів) в Україні підлягає нострифікації - а це або вибачте на слові геморой на пів року мінімум, або по-блату швидко, але трошки дорогувато (найгірше з визнанням вузів приватних і релігійних, типу протестантські, католицькі універи).